Élő Belföld

Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság négy javaslatát

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A miniszter szerint a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek, de az erősebb forint jobb lenne. Az Európai Bizottsággal technikai megegyezés őszre valószínűsíthető, megszorítások pedig nem lesznek, mert kormány csak saját magán spórol.
  • Gulyás Gergely szerint „a piaci félelmek ellenére, ami a forint árfolyamában is meglátszik, a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek”.
  • A miniszter azt mondta, az árfolyamot az energia- és gázárak mozgatják, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest és a forint is.
  • Az Európai Bizottság négy javaslatát elfogadta a kormány. Technikai megegyezés őszre valószínűsíthető.
  • Gulyás szerint a kormány csak saját magán spórol.
  • Árfolyamban a forint a leggyengébb, de az infláció itt a legkedvezőbb a visegrádi országok közül a tájékoztatás szerint.
  • Gulyás szerint Nagy Márton álláspontja nem a kormány álláspontja, és meg kell őrizni a bérek mértékét.

Gulyás Orbán fizetéséről: Egy fizetést ki tud a költségvetés gazdálkodni

Arra a kérdésre, hogy miért mondta most Gulyás azt, hogy egyelőre nem a béremelés a cél ilyen környezetben, hanem a már megszerzett bérek megtartása, miközben ő maga nyújtott be törvényjavaslatot a miniszterelnök fizetésének megemelésére, azt mondta, hogy

Egy fizetést ki tud a költségvetés gazdálkodni.

Szerinte nem volt rendben, hogy a miniszterelnök ennyire keveset keresett.

Gulyás a kormányzati kommunikációs keretre azt mondta, utána kell nézni, hogy a mostani az egy 26,5 milliárdos emelés, vagy egy korábbi költséget rendeztek az államháztartás keretében. Gulyás azt javasolta, hogy a tárcától kérdezzék meg, mik pontosan a számok.

Autósüldözés van Budapesten

Állapítja meg sokadszor is a miniszter a kormánysajtóval karöltve. De ő mindenkit elfogad, a biciklist, az autóst és a rollerest is. Gulyás szerint kevés a biciklis, csak egyet-egyet lát a Körúton. A budapesti parkolási árak emelkedése is szóba került, de az nem, hogy számtalan más városban is emelték a parkolási árakat.

Nagy Márton kijelentése nem a kormány álláspontja

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég arról beszélt, hogy ha a munkáltatók inflációkövető béremelést adnak a dolgozóknak, annak még nagyobb infláció lesz a következménye, ezért vissza kell fogni a béreket.

Gulyás szerint ez nem a kormány álláspontja, és meg kell őrizni a bérek mértékét. 

A magyar gazdaság talapzata kifejezetten stabil

A forint gyengülésének a közgazdasági hatásáról évtizedes viták vannak, a túl hektikus árváltozások soha nem jók, nem kapkodásra, nyugalomra van szükség. Ha ennél erősebb lenne a forint, jobb lenne, ismételte meg.

Ha valaki megnézi ma a magyar gazdaságnak a talapzatát, az kifejezetten stabil, még akkor is, ha a beszerzési láncok nem álltak teljesen helyre

– mutatott rá.

Paks II

Nem volt annál előrelátóbb döntése a magyar kormánynak, hogy az önellátást az energia területén mielőbb biztosítja, ennek a legjobb módja az atomenergia és a Paks II bővítés.

Gulyás a forint romlásáról: Nem kell kapkodni

A honvédelmi miniszter kaszinóérdekeltségeiről is kérdezte a 24.hu Gulyás Gergelyt.

Minden érdekeltségét megszüntette. Hogy amikor a vagyonbevallást megtette, akkor ez a helyzet már fennált vagy nem, ezt nem tudom. De én úgy tudom, hogy minden gazdasági érdekeltséget megszüntette

– így reagált Gulyás, vagyis elvileg a kaszinós érdekeltségét is eladta Szalay-Bobrovniczky, bár egyelőre ennek nincs nyoma a cégiratokban és a miniszter vagyonnyilatkozatában sem. (Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki szintén részt vett a Kormányinfón, Szalay-Bobrovniczky felesége, de nem nyilvánult meg a kérdésben.)

Gulyás arra a kérdésünkre, helyes-e, hogy minisztertársa már kormánytagként vehetett fel 1,6 milliárd forintos osztalékot, úgy válaszolt: nem biztos benne, hogy ez így történt, de „ezek a számok olyan nagyok, hogy ahonnan én nézem a világot, értelmezhetetlenek”.

Rákérdeztünk arra is, hogy Áder János sajtófőnöke lesz a közmédia egyik vezére. Gulyás szerint nincsen ezzel semmi gond, miután a mindenkori KEH-sajtófőnök a pártok felett áll. Ez nem vethet fel semmilyen aggályt, tette hozzá.

A miniszter ezt követően arról beszélt, hogy abban ma nincs vita, hogy a forint romlása a háború következménye. Szerinte ennek mértékéről lehet csak beszélni. A forint azért romlik ilyen ütemben, mert a hazai energiaimport lényegesen magasabb, mint Európa legtöbb országában, és probléma az is, hogy az államadóság mértéke magas.

De Gulyás szerint

nem kell kapkodni.

A háborúnak vannak hatásai, ott enyhítjük, ahol tudjuk – tette hozzá.

Az árstop szerinte jó, és a legrászorultabbak élnek ezzel a lehetőséggel.

Mennyit kapnak a határvadászok?

A határvadászok bérezésére vissza kell térni, ha arról döntés születik. Azt nem kommentálta Gulyás, hogy mit szól ahhoz, hogy 230 ezer forintos bruttóért keresnek fegyveres biztonsági őröket a rendőrséghez.

Budapest vezetése bűnösnek tekint az autósokra

Gulyás úgy látja, Budapesten nem filmes értelemben autósüldözés zajlik, ennek egy újabb fejezete, hogy a belvárosban egyes helyeken majd tízig kell parkolót fizetni.

A főváros vezetése bűnösnek tekinti azokat az embereket, akik beülnek az autóba és esetleg autóval merészelnek közlekedni

– jelentette ki a miniszter.

Jakab videója önbevallás

Önbevallásnak tekintettem a videóban elhangzottakat

– válaszolta Gulyás arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy Jakab Péter utál bejárni a Parlamentbe.

Mi a kormány felelőssége az euróárfolyamot illetően?

Ha ön megkérdez baloldali vagy balliberális szakembereket, mit kellene tenni az euróárfolyam zuhanásának megállításához, azt válaszolják, hogy a benzinárstopot eltörölni és a rezsiárstopot megszüntetni. Vannak ilyen vélemények. Ha hiba, akkor a mi hibánk hogy van benzinárstop és rezsiárcsökkentés

– mondta Gulyás.

Gulyásnak Ukrajnáról határozott véleménye van, de nem árulja el

Oroszországnak nem kellett volna megtámadni Ukrajnát – mondta Gulyás. Ukrajnáról határozott véleménye van, de ez nem a kormány véleménye, így nem árulja el. Szolidárisak velük, állítja. Európának be lehetett vezetni kompromisszumokat, de szerinte hiba volt, hogy az energetika területére is kiterjedt ez.

Béke a tárgyalóasztaloknál szokott születni – állapította meg a miniszter.

A forint romlása

Miért romlik a környező országok valutáihoz képest jobban a forint? – kérdezi a Telex.

Árfolyamban a forint a leggyengébb, de az infláció itt a legkedvezőbb a visegrádi országok közül

– válaszolta a miniszter.

Extraprofit adó

Néha kapnak olyan információt, hogy a Ryanairen kívül más is áthárítaná a fogyasztókra az adót, de konkrétumot nem mondott a miniszter.

Béremelésről beszélni tévedés

Ismétli magát a miniszter. A károktól kell most megóvni magunknak. Ez az ápolókra, a tanárokra is érvényes. Mikor baloldali kormányok voltak, alig volt béremelés – tért át Gulyás egy számára kedvezőbb pályára.

A pedagógus sztrájk

Döntött a Kúria, jogszerű volt a januári pedagógussztrájk. A kormány tiszteletben tartja a Kúria döntését – jelentette ki a miniszter. De bocsánatot nem kérnek a pedagógusoktól.

Miért kellene?

– kérdezte a miniszter meglepődve.

Közszférában lesz fizetésemelés?

Azt próbáljuk megvédeni, amit elértünk – mondta Gulyás. Ha véget ér a háború, akkor ugyanazt a fizetésemelési ütemet szeretnék végrehajtani. Tekintettel kell lenni a körülményekre.

Reagált-e Brüsszel?

Múlt héten küldték el a válaszokat Brüsszelben, formális választ nem kaptak, informálisan viszont üdvözölték a lépést.

A határvadászoknál nem lesz elvárás az érettségi

Gyors kiképzésre lesz lehetőség a határvadászoknál, a tisztek, a vezetők pedig ma is szolgálatot teljesítő rendőrök lesznek.

A bérezésük ügyében végleges döntés nem született, figyelembe kell venni azt, hogy a rendőröknél elvárás az érettségi, a határvadászoknál pedig nem lesz.

Olvasói sztorik