Élő Belföld

Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság négy javaslatát

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A miniszter szerint a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek, de az erősebb forint jobb lenne. Az Európai Bizottsággal technikai megegyezés őszre valószínűsíthető, megszorítások pedig nem lesznek, mert kormány csak saját magán spórol.
  • Gulyás Gergely szerint „a piaci félelmek ellenére, ami a forint árfolyamában is meglátszik, a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek”.
  • A miniszter azt mondta, az árfolyamot az energia- és gázárak mozgatják, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest és a forint is.
  • Az Európai Bizottság négy javaslatát elfogadta a kormány. Technikai megegyezés őszre valószínűsíthető.
  • Gulyás szerint a kormány csak saját magán spórol.
  • Árfolyamban a forint a leggyengébb, de az infláció itt a legkedvezőbb a visegrádi országok közül a tájékoztatás szerint.
  • Gulyás szerint Nagy Márton álláspontja nem a kormány álláspontja, és meg kell őrizni a bérek mértékét.

Őszre lehet megállapodás Brüsszellel

Technikai megegyezés őszre valószínűsíthető Brüsszellel Gulyás szerint.

A magyar baloldali képviselők és nyugati elvtársaik ugyanakkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezekhez a forrásokhoz Magyarország ne jusson hozzá, ismételte meg.

Ha megkapja az uniós pénzeket a kormány, végrehajthatók a béremelések. Gulyás azt mondja, mivel elfogadták a javaslatokat, ennek már semmi akadálya.

Államosítják a vízszolgáltatókat?

A kormány nem tervez arra vonatkozóan törvényjavaslatot benyújtani, hogy államosítsák az önkormányzati vízszolgáltatókat. Az van, hogy mivel sok ilyen szolgáltató csődközelbe került, az illetékes minisztériumokat többen megkeresték, mert nem akarják csődbe vinni ezeket a cégeket. A kormány szerint hatékonyabban lehetne működtetni ezeket a vállalatokat, ha nem lenne ennyi.

Az államnak arra fel kell készülnie, hogy a vízszolgáltatók közül sokat átadnának az államnak. Konkrétumok nincsenek.

A kormánynak milyen eszköze van arra, hogy erősítse a forintot?

Hogy meghatározzuk, mi az oka, hogy az árfolyam gyengül. Ez jelenleg a gázár, a beszerzési láncok hosszútávú biztonsága hathat pozitívan a piacokra

– fogalmazott Gulyás.

Szerinte a háború és a háborúra adott szankciónak köszönhető egész Európában a magas infláció, ami ellen Magyarország egyedül nem tud tenni.

Spekuláció?

Mindig felmerül a spekuláció gyanúja, egyelőre megalapozott gyanút nem látunk

– válaszolt a forintárfolyammal kapcsolatos kérdésre Gulyás.

A magas államadósság hiába csökkent az utóbbi években, a környező országokban ez alacsonyabb, ami növeli a kitettséget, ez látszik meg a devizapiacon.

Migrációs nehézségek

Számtalan nehézség van a migrációs nyomással kapcsolatban. Gulyás példaként említette, hogy ha valaki a határ túloldalán lő, az jogi kérdéseket vet fel, hogy rá lehet-e lőni. Ezeket tisztázni kell.

Azt is megemlítette már újságírói kérdésre válaszolva, hogy létre kell hozni egy olyan fegyveres alakulatot létrehozni a rendőrségen és a hadseregen kívül, akik képesek megvédeni a határokat.

Merthogy az élelemhiány miatt egyre többen jönnek majd Magyarországra vagy mennének nyugatra hazánkon keresztül a kormány szerint.

A pánikkeltés távol áll a kormánytól

Rohamosan negatív irányba változik a migrációs helyzet.

Január elseje és július 6. között 46 ezer határsértőt fogtak el tavaly, ugyanebben az időszakban idén 110 ezer határsértőt kapcsoltak le, mutatott rá Gulyás. Az elfogott embercsempészek száma is jelentősen nőtt egy év alatt.

A pánikkeltés távol áll a kormánytól, de ha már a brit kormány is mozgósítást rendel el, akkor a magyar katonáknak is az ország keleti felén kell tartózkodni. Határvadászokat fog felvenni a kormány. 4600 határvadász lesz, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szerb oldalon fegyveres konfliktus volt, több esetben fegyverrel kísérlik meg az átjutást a migránsok. Ezért a rendőrségen belül speciális alakulat jön létre, az ehhez szükséges forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják.

Magyarország készen áll a tárgyalások lezárására

A kormány célja, hogy a magyar költségvetés továbbra is kiegyensúlyozott, megbízható legyen, a konzervatív költségvetési politika jellemezni fogja a kormányt a továbbiakban.

A cél az, hogy Brüsszellel a lehető leggyorsabban megállapodjanak, Magyarország készen áll a tárgyalások lezárására.

Az ellenzék akadályozza, hogy a megállapodást megkössék, ami a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremeléséhez szükségesek. Ennek bizonyítéka az Európai Parlament tegnapi határozata, ami soha nem látott felelőtlenség, közölte.

Brüsszel négy javaslatát elfogadta a kormány

A kormány elküldte további javaslatait az Európai Bizottságnak, amik a megállapodáshoz szükségesek.

A brüsszeli javaslatok közül elfogadták, hogy

  • Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát;
  • a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak;
  • a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani és a kormány a speciális jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti;
  • Magyarországnak az EU-s források egy részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjék el.

Ha a támogatásokról megegyeznek akkor jövő év augusztusáig van lehetőség hitelt is lehívni. Palkovics tárgyalt Brüsszelben arról, hogy azokat a forrásokat, amiket hitelként kaphatnának meg, teljes egészében az energiafüggetlenségre fordítanák.

Magyarország azt is megvizsgálja, hogy az energiafüggetlenség miként csökkenthető, mondta Gulyás.

Ennek részeként a kormány kezdeményezi Paks I. üzemidejének meghosszabbítását. Növelik a hazai gázkitermelést három új gázturbinás erőművel, illetve a Makó közelében található palagáz felhozatalával, valamint a Mátrai Erőmű jobb kihasználásával. A naperőművi kapacitásokat jelentősen növelik.

Az energia- és gázárak mozgatják az árfolyamot

10 órás ülést tartott szerdán a kormány, kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely.

Mint mondta, a piaci félelmek ellenére, ami a forint árfolyamában is meglátszik, a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek, a pillanatnyilag legfrissebb ipari termelési adatok szerint növekedés mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes foglakoztatottsághoz közeli szint biztosított, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a költségvetési bevételek jelentősen nőnek.

Mint fogalmazott, az árfolyamot az energia- és gázárak mozgatják, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest és a forint is.

Az export világbajnok Németországban az, hogy a külkereskedelmi mérleg negatív legyen, elképzelhetetlennek gondoltuk valaha. Az elmúlt 20 évben nem lehetett hasonlót tapasztalni, hogy a dollár erősebb legyen az euró vagy annak közelébe kerüljön.

Miről lehet majd szó?

Hosszú hetek után a kormánytagok közül elsőként Gulyás Gergely beszélhet arról, miben látják az okát a forintárfolyam zuhanásának és hogy mit szeretnének tenni ez ellen azon túl, hogy békére van szükség. Emellett a háború és annak hatásai is jó eséllyel szóba kerülnek majd a sajtótájékoztatón, ahogy február vége óta mindig.

Délben kezdődik a kérdezz-felelek

Gulyás Gergely a megszokott módon előbb a kormányülésen született döntésekről tájékoztat, majd válaszol az újságírói kérdésekre. A közelmúltban bevezetett rendszer értelmében a kormányinfó csupán kétórás lesz.

Olvasói sztorik