Belföld

Megvádolták a Viking Sygint követő hajóskapitányt: Állítja, a balesetet és a vízben lévő embereket sem látta

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Huszonhét rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt állítja bíróság elé a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő ukrán hajóskapitányt.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a vádlott tagadta a bűnösségét.

Azt vallotta, hogy sem a balesetet nem látta, sem azt, hogy emberek vannak a vízben, és ezért haladt tovább

– mondta az ügyész

Az 59 éves ukrán férfi 1979-ben szerzett hajóvezetői engedélyt, majd 2004-től hajóskapitányi képesítéssel, valamint rádió- és radarkezelői képesítéssel is rendelkezett. A kapitány a Duna magyarországi szakaszán is pontos helyismerettel bírt.

A férfi egy svájci székhelyű hajózási társaság alkalmazásában egyedül vezetett egy szállodahajót, amelyen 2019. márciusban és áprilisban mentési gyakorlatokon is részt vett. A kapitány 2019. május 29-én, az esti órákban a Duna bal partján található, V. kerület, Vigadó 1 nevű állomásról indult el a hajóval Romániába. Azt tervezte, hogy elsőnek északi irányban hajózik a Dunán, majd északról megkerülve a Margit-szigetet, délre folytatja az útját.

Előtte közlekedett a Dunán egy másik szállodahajó, amit az ugyanannál a cégnél dolgozó másik ukrán kapitány vezetett, illetve a Hableány nevű, kisebb személyhajó, amelyen a magyar kapitányon és egy fős legénységén kívül  33 dél-koreai utas tartózkodott.

A kisebb hajó a Parlament előtt, balról megelőzte az elöl közlekedő szállodahajót, majd előtte hajózott és így elsőbbségi helyzetbe került a Margit híd alatti áthajózásnál. A Hableányt követő szállodahajót vezető kapitány ennek ellenére gyorsítani kezdett és a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, percekig nem a hajó vezetésére koncentrált, így a biztonságos távolságot nem tartotta meg, az előzéshez szükséges rádió- és hangjelzést nem adta le.

A nagyobb hajó a kapitánya gondatlansága miatt nekiütközött a Hableány hátsó részének, a kisebb hajót beforgatta maga elé, rövid ideig maga előtt tolta, majd lenyomta. A Hableány körülbelül 30 másodperc alatt teljesen víz alá került, elsüllyedt, a rajta tartózkodó 35 személy pedig a vízbe került. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét később megtalálták a hatóságok, de egy dél-koreai turistának a holtteste pedig azóta sem került elő.

A vádirat szerint a Viking Idun az ütközés pillanatában a baleset helyszíne felé haladt, s attól 600 méterre volt. A balesetet követően a vádlott az ,,Ember a vízben” német nyelvű rádióforgalmazást nem hallotta, azt azonban észlelte, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd és megáll.

Az ukrán kapitány ezt látva továbbhaladt a Margit híd felé, miközben mobiltelefonon hívást kezdeményezett a balesetet okozó kapitánytársa felé, de nem tudta elérni. Az 59 éves férfi hajója lassítva áthaladt a már a mederfenékre süllyedt Hableány hajó felett. Amikor a vádlott hajójával már kihaladásban volt a híd alól, rádión végül elérte kapitánytársát, aki tájékoztatta, hogy összeütközött egy hajóval, és megkérdezte, hogy lát-e valamit mögötte.

Erre a kérdésre a vádlott azt válaszolta, hogy nem lát semmit, azt azonban hallotta, hogy valaki kiabált a fedélzet jobb oldalán. Annak ellenére, hogy a Viking Idun kapitánya a balesetet követően pár percen belül tudomást szerzett az ütközésről, nem tett fel további kérdéseket, hogy hol van az a hajó, amivel a másik szállodahajó ütközött, kerültek-e emberek a vízbe, milyen mentésre irányuló intézkedéseket tesz kapitánytársa.

A férfi a Margit híd alóli kihaladása közben megállította a hajóját és figyelemmel kísérte ahogy a másik szállodahajó mentőcsónakját leengedik. Amikor a mentőcsónak már ereszkedni kezdett a víz felé, a férfi a hajóját gyorsítani kezdte és balról elhaladt az ütközésben részes szállodahajó mellett, majd megállás nélkül tovább ment. A kapitány a hajójával megkerülte a Margit-szigetet, majd a Duna budai ágában völgymenetben hajózott, amikor a baleset miatt intézkedő vízirendőrök kikötésre kötelezték.

Mindezek alapján a vádlott tudomással bírt arról, hogy mentésre szoruló emberek vannak a vízben, azonban nem nyújtotta a tőle elvárt segítséget, továbbhaladt, s nem állt meg segítségnyújtás céljából. Habár ezt a hajója mentési protokollja késedelem nélküli kötelezettségként előírta, nem riadóztatta a személyzetét, nem rendelte el a mentőcsónak vízre bocsátását.

Ekkor még lett volna lehetősége a mentésre, mert még volt a Hableány hajóról vízbe kerülő, majd vízben sodródó, közvetlen életveszélyben lévő, mentésre szoruló ember a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán. Az adott helyzetben a kapitány a vád szerint a tőle, mint a baleset közvetlen közelében közlekedő hajó kapitányától elvárt segítségnyújtási kötelezettségének nem tett eleget 27 vízbe került, végleg víz alá nem merült, közvetlen életveszélyben lévő személy vonatkozásában.

Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért a Viking Sigynt követő Viking Idun ukrán kapitányára azzal, hogy határozott időre a tiltsák el a vízi járművek vezetésétől. A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, rendszeres jelentkezési kötelezettsége van a rendőrség felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik