Belföld

Két év felfüggesztettet kapott a halálos tiszai hajóbaleset okozója

Oláh Tibor / MTVA
Oláh Tibor / MTVA

Halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Miskolci Járási Ügyészség egy 72 éves férfi ellen a tavaly szeptemberi tiszai hajóbaleset ügyében. A férfi a Tiszán közlekedett egy kisgéphajóval Tiszalök környékén úgy, hogy egy ismerőse által vezetett másik kisgéphajót követett és közöttük több mint száz méter távolság volt.

A férfival még egy nő utazott. Ugyanebben az időben a későbbi áldozat és barátja, egy motorral ellátott, fából készült ladikkal indult horgászni. Amikor a 72 éves férfi által követett kisgéphajó elhaladt a közelükben, az okozott hullámzás ellensúlyozása érdekében a sértett keresztbe fordította az evezővel a ladikot a folyón.

Ekkor érkezett oda a vádlott, akinek a szemébe sütött a nap, amikor kikerült a fák árnyékából, így későn észlelte a keresztbe fordult ladikot, amellyel összeütközött. Az ütközés következtében mindenki a vízbe esett, azonban bele tudtak kapaszkodni az előzőleg elsüllyedt, de felúszóképes maradt ladikba.

Az egyik férfi viszont a part felé úszott, de nem tudta kimenteni magát, és belefulladt a vízbe. Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést és vízi járművek vezetésétől eltiltást kért a vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt hajósra.

Frissítünk!

Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője későbbi megkeresésünkre azt mondta, hogy a 72 éves férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Elmondta, hogy egy nőt kimentett, egy férfi pedig bele tudott kapaszkodni a ladikba, és utána már csak azt látta, hogy a sértett megpróbált kiúszni a partra

– mondta az ügyész, hozzátéve, megszületett az ítélet az ügyben.

A férfi két év fogházat kapott három év próbaidőre felfüggesztve, emellett két évre eltiltották a vízi jármű vezetésétől is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik