Belföld

Leszakadt egy tízéves gyerek ujjvége az élményfürdőben, pénzbüntetést kaptak a vétkesek

Pénzbüntetésre ítélte jogerősen a Győri Ítélőtábla azt a két férfit, akik maradandó fogyatékosságot okoztak a gondatlanságukkal egy tízéves gyereknek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint a gyerek egy élményfürdőben vízicsúszdázott hét évvel ezelőtt. Az egyik csúszás alkalmával az érkezőmedencében felállt, a lába azonban megcsúszott, ezért bal kezével a medence oldalfalának tetejében megpróbált megkapaszkodni.

A medence oldalfalán azonban egy másfél centis rés húzódott, s a középső ujja beleszorult. A gyermek elvesztette az egyensúlyát és a medence lépcsőjére esett, aminek következtében a rés elemének éles széle leszakította az ujja végpercét.

A balesetet megelőzően hónapokkal korábban a vízicsúszda tervezését, gyártását végző lengyel cég képviselője irányította és felügyelte a csúszda helyszíni kivitelezési munkáit. Ennek során azonban a férfi nem a kellő odafigyeléssel járt el, nem észlelte a fenti balesetveszélyes rést, így annak megszüntetése érdekében sem tett semmit.

A csúszda helyszíni megfelelősségi vizsgálatát már egy magyar cég képviselője végezte, s igazolta, hogy a vízicsúszda biztonságos és használatra alkalmas. A férfi a nem megfelelő alapossággal elvégzett vizsgálat miatt szintén nem vette észre a rést.

Az élményfürdő 2014 decemberében megkapta a használatba vételi engedélyt, ezt követően a vendégek használhatták a létesítmény berendezéseit, így a vízicsúszdát is. Az ügyészség szerint a súlyos baleset azért következett be, mert a férfiak gondatlanul megszegték a rájuk vonatkozó foglalkozási szabályokat.

A Sárvári Járásbíróság bizonyítottság hiányában felmentette az elkövetőket, de az ügyészség fellebbezést jelentett be. A Szombathelyi Törvényszék azonban 750 ezres és 600 ezres pénzbüntetést szabott ki velük szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A harmadfokon eljáró Győri Ítélőtábla helybenhagyta a férfiak büntetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik