Belföld

Terézvárosi házomlás: Nem biztos, hogy fedezi a lakók kárát a biztosítás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A biztosítók attól függően fedezik a károkat, hogy milyen biztosítási szerződése van egy társasháznak, illetve a lakóknak – írja az MTI a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs vezetőjére hivatkozva.

Lambert Gábor az állami hírügynökség érdeklődésére azt mondta, nagyon sok függ attól, hogy mikor kötötték a szerződést, mit tartalmaz és aktualizálták-e már, vagy hosszú idő óta ugyanazt a díjat fizetik.

Lambert szerint feltételezhető, hogy a hétfőn leomlott Jókai utcai háznak van biztosítása, és az épület szerkezetével kapcsolatos elemek ehhez tartoznak. A lakásokon belül, az ingóságokban keletkezett esetleges károkért a lakók lakásbiztosítási szerződései alapján fizetnek majd az érintett biztosítók.

Hozzátette ugyanakkor, hogy régebbi, nem aktualizált szerződések vagy alulbiztosítottság esetén fennáll a veszély, hogy a biztosítási összeg, amire a károsultak igényt tarthatnak, nem fogja fedezni a teljes kárt.

A személyi sérülésekkel kapcsolatban elmondta: nem minden ingatlanbiztosításnak van automatikusan felelősségbiztosítási eleme, ez mindig a konkrét szerződéstől függ, és az is kérdés, hogy olyan mértékű-e a ház felelősségbiztosítása, ami fedezni képes egy súlyos sérülést.

A Jókai utcai házban építkezés folyt, a szakértői vizsgálat és a felelősség megállapítása pedig ebben az ügyben nagyon hosszú ideig tarthat. Az építőipari cégek kötelezően rendelkeznek felelősségbiztosítással, de ezek pontos tartalma, mértéke is az adott szerződésüktől függ – közölte a tisztviselő.

Ha a felelős nem rendelkezik olyan biztosítással, ami az érintettek kártalanítására kiterjed, vagy arra nem elegendő, akkor a károsultak polgári peres úton érvényesíthetik igényeiket

– közölte Lambert Gábor.

A leggyorsabban azok a gépkocsi-tulajdonosok számíthatnak kártérítésre, akik rendelkeznek teljes körű casco biztosítással.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik