Belföld

Karácsony: Nincs az áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésben magyarázta el, miért nem emelnek a vonaljegyek és a bérletek árán, miközben a pótdíj összege például emelkedik. A főpolgármester arról ír, hogy:

  • Nem emelünk, annak ellenére sem, hogy ezt számos kormánypárti település megtette.
  • Nem emelünk, annak ellenére sem, hogy az állam ma már csak nagyon kis részt (6 százalék) vállal a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából.
  • Nem emelünk, noha az elmúlt években és főleg az elmúlt egy évben drámaian nőttek a közösségi közlekedéssel kapcsolatos költségek, egekbe szöktek az energia- és üzemanyag árak.
  • Nem emelünk árat, mert nincs az áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit. A probléma elsődleges oka ugyanis az, hogy a magyar állam a többi európai országhoz képest jóval szerényebb részt vállal a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásából, a város saját forrásait viszont elvonja.
  • Nem emelünk, mert hiszünk abban, hogy egy zöld és szolidáris világváros egyik legfontosabb feltétele a jó minőségű és mindenki számára elérhető közösségi közlekedés.

A főpolgármester bejegyzéséből az is kiderül, hogy a béretek és jegyek ára 2014 januárja óta változatlan.

Kapcsolódó
Jelentősen drágulhat ősztől a bliccelés a BKK járatain
A helyszíni pótdíj összege 8 ezerről 12 ezer forintra nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik