Belföld

Brüsszeli mintára teljesen kiüresíti a vagyonnyilatkozati rendszert a Fidesz

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Kivételesen európai példát követne a Fidesz frakcióvezetője, ami ezúttal azt jelentené, hogy semmit sem tudhatunk meg többé politikusaink ingatlanvagyonáról és megtakarításairól.

Megváltoztatná a sokat kritizált vagyonnyilatkozati rendszert Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, mégpedig úgy, hogy az Európai Parlament szabályozását vezetné be helyette. Ez azt jelenti, hogy az országgyűlési képviselőknek a jövőben nem kellene feltüntetniük a bevallásukban ingatlanjaikat, ingóságaikat, megtakarításaikat, adósságaikat, kölcsöneiket, mivel az EP-képviselőknek csak a rendszeres, megbízásokkal kapcsolatos jövedelmeikről és céges érdekeltségeikről kell számot adniuk.

Sok bírálat éri hosszú évek, évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni. A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták

írta Kocsis, hozzátéve, hogy a polgármestereknek és más vezető tisztségviselőknek is ennek megfelelően kellene majd vallaniuk.

„Sikerült megtalálni azt a keveset, ami rosszabb az EU-ban, és azt átvesszük” – kommentálta a 24.hu-nak Kocsis javaslatát Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki szerint

a tervezett szabályozás megvalósulása esetén még kevesebb ismeretünk lesz arról, hogyan alakul a politikusok vagyoni helyzete.

„Nemcsak az ingatlanokról, ingóságokról, a pénzügyi helyzetükről és az adósságaikról nem kell beszámolniuk, hanem az olyan eseti vagy nem megbízásos alapú jövedelmeikről sem, mint az ingatlan-bérbeadás, és nem kell például Rogán Antal kabinetminiszternek feltüntetnie a feltalálási díjából származó (több százmilliós) bevételeit sem” – részletezte Ligeti Miklós, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az EP-képviselőknek nem szükséges összegszerűen beírni a jövedelmüket, hanem elég megjelölni, hogy az melyik sávba esik. Az EP-s szabályok alapján nem kell számot adni a megtakarításokról sem, így nem fogjuk tudni, hogy az eddigi nyilatkozatai alapján megtakarítással nem rendelkező Orbán Viktornak sikerül-e félretennie azután, hogy kétmillió forinttal megemelték a fizetését.

A magyar vagyonnyilatkozati szisztémát Ligeti is sokat kritizálta, mégpedig azért, mert könnyű kijátszani. Egyrészt a családtagok bevallásai nem nyilvánosak, mögöttük pedig könnyű elrejtőzniük az érintetteknek, illetve semmilyen komolyan vehető szankció nem párosult a vagyonnyilatkozati kötelezettség szabályainak megsértéséhez.

Hogy mi a baj a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszerével, azt példákkal illusztrálva, ebben a videóban foglaltuk össze:

Azt, hogy mennyivel kevesebb információnk lesz az új, EP-s vagyonnyilatkozati rendszerrel a magyar politikusok vagyoni helyzetéről, azt a legjobban Dobrev Klára DK-s EP-képviselő példáján lehet bemutatni, akinek tavaly nyáron, mivel indult az ellenzéki előválasztáson, a magyar képviselőkkel megegyező vagyonnyilatkozatot tett.

Dobrev EP-képviselőként tett bevallásából mindössze az derül ki, hogy az Altus vezérigazgatójaként bruttó 1001 és 5000 euró közötti havi díjazásban részesül, az Altus Portfólió Kft. ügyvezető igazgatói tisztségét pedig díjazás nélkül látja el, illetve jelentős befolyást biztosító tulajdonrésze van az Altus Zrt-ben.

Ezzel szemben a hazai vagyonnyilatkozatából az alábbiak olvashatók ki Dobrev Klára vagyoni helyzetéről:

  • Van két ingatlana, az egyik egy 400 négyzetméteres ház a II. kerületben (az elhíresült Szemlőhegy utcai Apró-villa), és egy 267 négyzetméteres kötcsei nyaraló 50 százaléka is az övé (ezen férjével, Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével osztozik).
  • Egy hibrid Toyota RAV4-t lízingel.
  • 199 millió 882 ezer forintja van értékpapírszámlán.
  • 59 milliós jelzáloghitele van a kötcsei házon.
  • Egyedüli tulajdonosa az Altusnak.
  • Havi 3,15 millió forint az alapjövedelme, és 1,6 milliós költségtérítést kap EP-képviselőként.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik