Belföld

Eltörölték a fizetési plafont az állami vezetőknél, Orbán Viktoron múlik, hogy mennyit kapnak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Elfogadta a parlament – 133 igen szavazattal, 51 ellenében – azt a salátatörvényt, amely a miniszterelnök hatáskörébe vonta a politikai vezetők, vagyis a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak illetményét. Így ezentúl nem a köztisztviselői alapilletményhez vagy illetménytáblához kötődik a havi díjazásuk, hanem Orbán Viktor döntéséhez, ők ugyanis „a miniszterelnök által meghatározott mértékű illetményre jogosultak” az elfogadott szabályok szerint.

Ráadásul eltörölték a rájuk vonatkozó fizetési plafont is. Eddig az illetményük nem haladhatta meg az előző évi bruttó átlagkereset (438 800 forint) tízszeresét, mostantól ez a korlátozás csak a miniszteri biztosokra és a kormányzati hivatalvezetőkre marad csak fent. A plafon eltörlése elméletileg lehetővé teszi a bruttó 4 millió 339 ezer forintnál nagyobb havi illetményeket is, ami alól csak a korábbi tárca nélküli miniszterek kaptak felmentést. Az előző kormány tagjai közül ugyanis Süli János Paks 2-ért felelős tárca nélküli miniszter és Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter ugyanis bruttó 5 millió forintot kereshetett.

Hogy mekkora járandóságra illetve fizetésemelésre számíthatnak az illetékesek, arról megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Jelenleg az államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak bruttó 1 millió 750 ezer forint (a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok 1,3 millió forint) fizetést kapnak. A miniszteri illetmény bruttó 1 millió 296 ezer forint, azonban az összes miniszter ettől eltérő személyi illetményt, bruttó 1 millió 979 ezer forintot, kap. A minisztereknél ugyanis már négy évvel ezelőtt lehetővé tették, hogy a törvényben megállapított fizetésük helyett a kormányfő más összeget állapíthasson meg.

Akkor ez náluk 62 százalékos emelést jelentett,

mert 1,1 millió forintról 1 millió 782 ezerre emelkedett a legtöbb miniszter fizetése.

2 milliós fizetésemelés Orbán Viktornak

A jogszabály elfogadásával hosszú idő után emelkedik a miniszterelnöki fizetés: 2008 óta bruttó 1,5 millió forint volt a kormányfői illetmény, aminél már nemcsak az államtitkárok, hanem a helyettes államtitkárok egy része is többet kapott. A törvénymódosítással a házelnök fizetéséhez kötik a miniszterelnök bérét, azaz bruttó 3 millió 554 ezer forintot fog keresni Orbán Viktor, amihez még hozzáadódik a bruttó 1,3 milliós képviselői alapilletménye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik