Belföld

Harrach Péter: A vármegye elnevezés nem olyan lényeges kérdés, amiben ne lehetne véleményt váltani

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Lázár János miniszterrel ellentétben a KDNP-s Harrach Péter most már megszavazná a megyék vármegyékre való átnevezését. A politikus, aki 2011-ben az alaptörvény vitájában egy Lázárral közös – végül a kormánypárti frakciók egyöntetű támogatásával elfogadott – előterjesztéssel akadályozta meg az akkori átnevezési ötlet megvalósulását, immáron sokkal megengedőbben viszonyul az ügyhöz.

Ez nem egy olyan lényeges kérdés, hogy ebben ne lehetne az embernek megváltoztatnia a véleményét

– mondta a kereszténydemokraták egykori frakcióvezetője a 24.hu-nak. Harrach szerint léteznek olyan alapvető kérdések, amelyek mindig ugyanazt a választ igénylik, és vannak olyanok, amelynél lehet változtatni. Harrach azt mondja, most új kihívásokra kell válaszokat adni, ami ebben az esetben egy történelmi hagyomány megerősítése lehet.

A magyar történelem megy előre, és ha most az a cél, hogy ápoljuk a hagyományokat, akkor az elfogadható a számomra

– mondta Harrach, aki egy évtizede még úgy gondolta, hogy a vármegyéknek nincs sok közük a XXI. század Magyarországának államberendezkedéséhez.

Az szerdán már korábban kiderült, hogy Lázár János álláspontja nem változott a Kocsi Máté által jegyzett javaslattal kapcsolatban. Krakkó Ákos, az építési és beruházási miniszter sajtófőnöke a 444.hu érdeklődésére közölte, Lázár szavazata is ehhez az állásponthoz fog igazodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik