Belföld

Nem változott Lázár János álláspontja, továbbra sem szeretne vármegyéket

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni – közölte a 444.hu érdeklődésére Krakkó Ákos, Lázár János építési és beruházási miniszter sajtófőnöke azt követően, hogy a portál megírta, Lázár évekkel ezelőtt ellenezte a megyék átnevezését. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden nyújtott be egy javaslatot, amely két ponton módosítana az alaptörvényen:

  • az önkormányzati és az európai parlamenti választást egy napon kellene megtartani, már 2024-től.
  • A megyéket átneveznék vármegyékre.

Lázár 2011 márciusában, az alaptörvény elfogadását megelőzően, amikor szintén napirenden volt az 1949-ig használatos vármegye elnevezés visszaállítása, azzal érvelt, hogy a vármegyének nem jó történeti aspektusai vannak, nem sokkal később pedig az M1-en arról beszélt: egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs. Majd hozzátette: „Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja.”

A kormánypárti frakciók végül elvetették a vármegyés ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach Péter indítványát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik