Belföld

A Ryanair bocsánatkérést követel Nagy Mártontól

Közleményt adott ki a Ryanair, amelyben közölte, hogy felszólította Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy kérjen bocsánatot magyar utazóktól és családoktól, akiket „hamis állításokkal félrevezetett az extraprofitadóval kapcsolatban, amellyel július 1-jétől a őket fogja büntetni”, írja a Telex. 

A közlemény szerint ezekben tévesztette meg Nagy Márton a közvéleményt:

  • Hamisan állította, hogy a Ryanair „Európa legnyereségesebb légitársasága”. A Ryanair nemrégiben jelentette, hogy már a második két éve veszteséggel zár.
  • Hamisan állította, hogy az extraprofitadót más európai országokban gond nélkül kifizetik. Egyetlen más európai ország sem alkalmaz ilyen adót egy olyan veszteséges iparágokban, mint amilyen a légiközlekedés. (Megjegyzés: „extraprofitadó” valóban nincs máshol, de hasonló jellegű és összegű díjakat fizettet a társaságokkal számos ország.)
  • Félrevezette a magyar családokat, amikor hamisan azt állította, hogy „senki sem háríthatja át a lakosságra a különadót”. „Mint azt Nagy miniszter úr jól tudja, az uniós jog, az 1008/2008/EK rendelet értelmében minden légitársaság szabadon, a nemzeti kormányok vagy fogyasztóvédelmi hatóságaik beavatkozása nélkül állapíthatja meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait (lásd a mellékelt 1008/2008/EK rendeletet)”

Nagy Mártont korábban többször is idiótának nevezte a Ryanair vezérigazgatója, miután a magyar kormány extraprofitadót vetett ki a légitársaságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik