Belföld

Itt a bizonyítványosztás, sok türelem, szeretet kell a szülőktől, hogy ne kóboroljanak el a gyerekek

police.hu
police.hu

Napokon belül megkapják az általános-, és a középiskolás diákok az év végi bizonyítványokat. Most kell nagyon észnél lenni a szülőknek, hogy a gyerekek félelem nélkül haza merjék vinni az év végi jegyeiket, és ne történjen velük semmi baj.

Ez ugyanis komoly lelki megterhelést, megzuhanást okozhat a számukra. Előfordulhat ugyanis, hogy az érdemjegyek nincsenek összhangban a szülői, vagy a saját magával szemben támasztott elvárásokkal, emiatt a gyermek szoronghat, félelmet érezhet.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nagyon fontos felhívása szerint sajnos számtalan példa és tapasztalat alátámasztja, hogy a gyerek, amikor fekete-fehéren szembesül a nyomtatásban lévő eredményekkel, akkor egész egyszerűen nem mer hazamenni. Tart a szülői felelősségre vonástól, dorgálástól, ezért inkább világgá megy, elkóborol szégyenében, vagy, hogy elkerülje a családi kritikát, perpatvart.

Annak érdekében, hogy ez lehetőség szerint soha ne fordulhasson elő, hogy egyetlen gyermek se kóboroljon céltalanul és elveszve, hogy egyetlen szülő se élje át a „hová tűnhetett?”, „hol keressem?” bizonytalanságát és a szívszorító aggodalmat, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya továbbra is a beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet négyest ajánlja.

Mindenképpen feszültségoldó és megnyugtató, ha a szülő tudatosítja gyermekében, hogy egy-egy, az elvártnál, vagy a kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a világ vége, némi segítséggel, szorgalommal helyrehozható és javítható. Biztonságot ad, ha a gyermek tisztában van azzal, az iránta érzett szülői szeretetet a legkevésbé sem befolyásolja iskolai eredménye. Azaz akkor is ugyanúgy szeretik, ha esetleg rosszabbul teljesített.

Érzelmi támogatással tudassák vele, hogy a család mindig és mindenkor mellette áll – akár egy rosszabbul sikerült bizonyítvány okozta bánattal küzd, akár öröm éri.

A rendőrök azt kérik, hogy a szülők ne sajnálják az időt az őszinte, a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatot kialakító, megszilárdító és elmélyítő beszélgetésekre! A gyermek önálló gondolatait, véleményét megértéssel, tiszteletben tartással és ne bírálattal hallgassák. A szülő az elsődleges példa gyermeke számára, így ha anya/apa béketűrő és türelmes, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyeket ölt majd.

Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni, „együtt megoldjuk, hisz nem vagy egyedül!” Ha gyermekük tisztában van azzal, hogy biztonságot, szeretetet nyújtó családja, otthona van, nem fontolgat szökést egy mélabús pillanatban

– fogalmaztak a közleményükben.

Fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy az irántuk érzett szeretetük feltétel nélküli, és az nem kötődik érdemjegyekhez és teljesítményhez. Kell, hogy tudja, hogy leteremtés és veszekedés helyett a probléma közös megoldása a cél, és bármi történt is, mindig hazavárják.

Ha gyermekük mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112 segélyhívó telefonszámon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik