Belföld

Tényleges életfogytiglant kértek a soroksári futónő gyilkosára másodfokon

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Pénteken a perbeszédekkel folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán annak az R. Szilveszternek a büntetőpere, aki 2013 szeptemberében megerőszakolta és meggyilkolta Gy. Krisztinát Soroksáron.

A férfit életfogytiglanra ítélték tavaly októberben elsőfokon azzal, hogy 35 év múlva szabadulhat a leghamarabb feltételesen. A mai másodfokú tárgyaláson tényleges életfogytiglant kért R. Szilveszterre perbeszédében az ügyész.

A hatóságok öt évig nem találták a bűncselekmény elkövetőjét. Áttörés 2018 őszén következett be, amikor laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak az évek óta börtönben lévő R. Szilveszter DNS-mintája és a helyszínen talált anyagmaradványok között, s az áldozat mobilját megtalálták a férfi börtönletétjei között.

A gyilkossággal gyanúsított R. Szilveszter a helyszín közelében töltötte a gyerekkorát, asztalosnak tanult, de nem dolgozott a szakmájában, hajléktalan lett, és lopásokból tartotta fenn magát. Tizenöt éves korában csukták le először, s már a soroksári gyilkosság előtt is többször élvezte a büntetés-végrehajtás vendégszeretetét lopás, rablás, testi sértések miatt.

Kapcsolódó
„Csak az tart életben, hogy milyen büntetést kap ez a szemét!" - mondta a soroksári futónő anyja
Több évnyi hallgatás után írásban akar vallomást tenni a soroksári gyilkossággal vádolt R. Szilveszter. Két nappal az ítélethirdetés előtt jutott erre az elhatározásra.

R. Szilveszter egyébként nem ismerte korábbról a későbbi áldozatát. Egy garázsban tengette az életét, és állandó jövedelme sem volt. Gy. Krisztina pedig egy budapesti családi házban élt a férjével és a kiskorú gyermekével, és rendszeresen futott a lakóhelye közelében.

A futási útvonalának egy része közvilágítás nélküli, aszfaltozott kerékpárút volt, amelyet mindkét oldalról füves, bokros, helyenként fás terület szegélyezett. Krisztina este nyolc előtt ment el futni hazulról  és csupán egy mobiltelefont vitt magával.

R. Szilveszter egy kivilágítatlan füves-bokros szakaszon támadt Krisztinára. A férfi letépte róla a ruhát, és megerőszakolta. Ezt követőlen egy kötelet tekert a nő nyaka köré, megfojtotta, majd megkötözte a kezeit. Ezt követően magához vette a nőnél talált mobilt és az ahhoz tartozó fülhallgatót, majd az áldozata ruháival elhagyta a helyszínt.

A brutális gyilkost életfogytiglanra ítélték tavaly ősszel első fokon, azzal, hogy 35 év múlva szabadulhat feltételesen leghamarabb. Emellett kötelezték 200 milliós bűnügyi költség megfizetésére is. A másodfokon eljáró ügyész tényleges életfogytiglant kért R. Szilveszterre a mai perbeszédében másodfokon. A jövőheti következő tárgyalási napon az utolsó szó jogán nyilatkozhat R. Szilveszter, és ítélet is várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik