Belföld

A parlamentben reagált az államtitkár a kivéreztetett lómenhely ügyére

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A parlamentben is téma volt a pénteken megjelent cikkünkben bemutatott Dharma Ló Menedék Alapítvány kálváriája. Mint megírtuk, a lómenhely az állam által elkobozott lovakat és nagyméretű haszonállatokat gondozza, látja el, viszont az ígéretek ellenére egyetlen fillér támogatást sem kaptak, ami miatt a csőd szélére kerültek.

Napirend előtt Szabó Rebeka párbeszédes képviselő kérte számon az Agrárminisztériumon, hogy miért hagyják elvérezni az állatmenhelyet, amellyel korábban együttműködési megállapodást is kötöttek, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. utólag visszamenőleg havi 758 ezer forintot követel az alapítványtól, mert egy állami tulajdonú épületet használt, ami nélkül nem tudták volna rendesen ellátni az állami tulajdonú állatokat.

Kapcsolódó
Öt éve gondozzák az állam lovait, egy fillért sem kaptak, csak ígéreteket
Lówellnessre milliárdokat ad az állam, a bántalmazott, rosszul tartott lovak elhelyezésére szolgáló lómenhelyre egy fillért sem.

Az Agrárminisztérium részéről Farkas Sándor miniszterhelyettes válaszolt, aki először megköszönte az állatvédő szervezetek munkáját, majd arról beszélt, hogy milyen fontos a tárca számára az állatvédelem, és a céljuk, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel javítsák az állatok jólétét. Ennek érdekében 67 állatvédő civil szervezetet támogattak mintegy 160 millió forint értékben. Hamarosan pedig lehet pályázni az állatmenhelyeknek, mivel egy 500 milliós keretösszegű pályázatot hirdettek, működési támogatásra és fejlesztésre, amelyből 500 ezer és 10 millió forint közötti támogatásokat lehet elnyerni a pályázóknak.

Majd amikor a miniszterhelyettes rátért volna a konkrét ügyre, vagyis a Dharma helyzetére, akkor az ülést vezető elnök jelezte, hogy lejárt a felszólalási időkeret, így Farkas csak annyit tudott elmondani, hogy az agrártárcával kötött együttműködési megállapodás nem tartalmazta az ingyenes ingatlanhasználatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik