Belföld

Van két megoldás, ha nem kapott időpontot az autója levizsgáztatására

Fortepan
Fortepan

883 ezer gépjárművet kellene június 30-ig levizsgáztatni, miután a pandémia alatt lejárt a forgalmi engedélyük. A moratórium viszont június 30-án lejár, és a kormány, úgy tűnik, nem tervez hosszabbítást. A Közlekedésbiztonság.kti.hu összeszedte, mit tehetnek, akik nem tudnak vizsgaidőpontot szerezni júniusra, de szeretnék használni az autójukat.

Az egyik kiskapu, hogy semmi nem írja elő, hogy egy autót csak a szervizben vagy a tulajdonos lakhelyéhez legközelebbi vizsgaállomáson lehetséges levizsgáztatni.

A tulajdonos (ahogy az ő megbízottja is) az ország 1450 műszaki vizsgaállomásának bármelyikén jelentkezhet. Lehetséges, hogy a lakóhelye közelében csak hetek múlva fogadnák, pár tíz vagy akár száz kilométerrel távolabb viszont akár már másnap. Érdemes telefonálgatni, felhívni több vizsgaállomást is, és ahol időben a legkedvezőbb ajánlatot teszik, oda bejelenteni az autót.

A másik törvényes lehetőséget egy 1990-ben kiadott (5/1990) KÖHÉM rendelet jelenti. E rendelet 12. §. (5) bekezdése kimondja:

Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidején belül kérték, de a vizsgálatot az érvényességi határidő lejárta utáni időpontra tűzték ki, a vizsganapról szóló értesítés a forgalmi engedély érvényességét a közölt vizsgaidőpontig meghosszabbítja. Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidejének lejárta után kérték, az értesítés a vizsgahelyre történő közlekedéshez egy alkalomra szóló forgalmi engedélyt helyettesít.

Továbbra is jogszerűen közlekedhet (tehát nem kell rendőrségi eljárástól és bírságtól tartania annak), aki június 30-ig legalább időpontot kér és kap a gépjárműve műszaki vizsgájára, és ideje is lesz felkészíteni a járművét a vizsgára, elvégeztetni rajta a szükséges javításokat, írja az olda.

Ettől függetlenül az autókat érdemes szakemberrel átnézetni, mert ha valakinek pont a járvány elején járt le a forgalmija, annak az autóját négy éve nem látta már szerelő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik