Belföld europoli

Navracsics: Szakítás utáni fázisban van a Néppárt és a Fidesz viszonya

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az újra tárcát kapó politikusnak sok ellentétet kéne Brüsszelben elsimítania, a néppárti az egyik, az uniós pénzekkel és korrupcióval kapcsolatos a másik.

Nem sok esélyt lát a Fidesz újbóli néppárti tagságára, de a közeledést fontosnak tartja a jobbközép európai pártcsalád felé – mondta el Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter a Telexnek szerdán.

Navracsics párkapcsolati hasonlattal élt: szerinte szakítás utáni fázisban van a Fidesz és a Néppárt kapcsolata, azaz egyik félnek sincs túl sok kedve a másikhoz.

A helyreállítási alap forrásainak lehívásáról nem sok jót tudott mondani, szerinte ideológiai vitává vált a kérdés. Év végéig azért szeretne megállapodni erről az Európai Bizottsággal.

Közben a Telex nagy cikket szentelt annak, milyen szereposztásban és hogyan sikerülhet a fenti pénzeket lehívni, főleg Navracsics szerepére tekintettel. Navracsics a forrásfelhasználások ügyét koordinálja, és többször kijelentette, nem akar ideológiai vitákat folytatni az EU-val, bizalmat akar inkább építeni.

Kapcsolódó
Navracsics Tibor az ideológiai viták helyett az uniós források megszerzésére akar koncentrálni
Miniszterként munkáját elsősorban nem pártpolitikai célok mentén kívánja végezni.

Eközben nehéz dolga lesz itthon, hisz az uniós források felhasználása, ellenőrzése voltaképp megoszlik több minisztérium és kormányzati erős ember között, Navracsics mögött pedig nincs nagy apparátus, intézményi háttér. Kiemelkedik a kormányba visszakerült Lázár János szerepe, aki építési és beruházási tárca nélküli miniszterként szeretné növelni a hatékonyságot, a kiszámíthatóságot, átalakítaná az állami beruházások rendszerét, és mindenben az átláthatóságot hirdeti, legalábbis saját elmondása szerint.

Mindenesetre a cikk szerint nem lesz egyszerű dolga Navracsicsnak, részben a Magyarország ellen folyó több uniós eljárás, részben az Európai Parlament bizalmatlansága miatt. De mivel a magyar költségvetés nincs fényes állapotában, lehet, hogy engedményeket fog tenni. Az EU igazságügyi reformokat vár el, no meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyek kivizsgálását.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik