Belföld

Lemondott Jakab Péter

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lemondott Jakab Péter, a Jobbik elnöke – a távozásról szóló hírt maga a politikus jelentette be a Facebook-oldalán szerda este.

Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről.

A politikus a bejegyzésben felidézte, hogy május 7-én a párt tisztújító kongresszusán 71,4 százalékos többséggel választották újra elnöknek, egyetlen kihívójával, Stummer Jánossal szemben. Stummer ezt követően kilépett a Jobbikból.

Ennek ellenére, írta Jakab a bejegyzésben, „mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását”. A politikus megjegyezte:

A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.

Jakab az elnökségi tagok közül Szabó Gábor, Z. Kárpát Dániel és Lukács László támogatását köszönte meg, és hozzátette, hogy a Jobbik parlamenti frakcióját továbbra is ő fogja vezetni.

A pártelnök távozására fideszes politikusok is reagáltak. Varga Judit igazságügyi miniszter azt írta a Facebookon, hogy „Egyszer minden parizer elfogy”, Kocsis Máté pedig azt, hogy „Szebb jövőt, Pajti!”.

Botrányos közelmúlt

Jakab Péter május végén kezdeményezte elnökhelyettese, Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a pártból, három héttel azután, hogy Potocskánét a tisztújításon helyettesének jelölte. Jakab szerint helyettese a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására utasította, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt. Akkori közleménye szerint feljelentést tett hűtlen kezelés illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, a Népszava értesülései szerint azonban sem az Országos Rendőr-főkapitányságra, sem a Központi Nyomozó Főügyészségre nem érkezett ilyen megkeresés vagy feljelentés.

Néhány nappal ezelőtt a Magyar Hang írta meg, hogy lemondott Jakab kabinetfőnöke, Molnár Enikő. Voltak olyan sajtóértesülések, hogy a Jobbik tagságának szúrja a szemét Molnár túlságosan jelentőssé vált formális és informális befolyása. Jakab erre azt mondta egy interjúban, hogy kollégája csak az ügyeit intézi, a napirendjét állítja össze, ha kell, akkor segíti a tárgyalások megszervezésében, a sajtótalálkozások lebonyolításában. Nemrég ismét a fókuszba került Molnár személye, a Jobbikon belüli belharcnak ugyanis a hírek szerint egyik központi figurája. A beszámolók alapján ugyanis Jakab Péter mellett ő volt az, aki ellen lényegében fellázadt több elnökségi- és frakciótag is.

Jakab, egy a Telexnek adott interjújában azt mondta a választási vereséggel kapcsolatban, hogy akkor lett volna felelőssége, ha nem képes Jobbikot összefogás-kompatibilis párttá tenni, majd az előválasztásra visszakanyarodva úgy fogalmazott, azzal, hogy lehetővé tették, hogy szabad versenyben dőljön el, ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, megadták a Fidesznek az esélyt, hogy ő válassza ki a legoptimálisabb jelöltet.

Május elején aztán egy botrány középpontjába került a párt, amikor Szilágyi György, a párt korábbi alelnökének élettársa azt állította, hogy decemberben egy vidéki jobbikos eseményen egy korábbi jobbikos polgármester megpróbálta megerőszakolni. Ezzel kapcsolatban Jakab úgy fogalmazott, „én nem tudok látleletet készíteni meg helyszínelni, és ez nem is az én dolgom. Legyen egy rendőrségi eljárás, aminek lesz egy megállapítása, abból tudunk mi majd következtetéseket levonni és döntéseket hozni”.

Kapcsolódó
Jakab Péter: Ki kéne jelentenem, hogy elítélek mindenfajta erőszakot?
A nemi erőszak ügy mellett a Jobbik elnöke arról is beszélt, van-e személyes felelőssége a választási vereségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik