Belföld

Jakab Péter: Ki kéne jelentenem, hogy elítélek mindenfajta erőszakot?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kimerítő interjút adott a Telexnek Jakab Péter, a Jobbik nemrég újraválasztott elnöke. A beszélgetés során több témát is érintett a politikus, így a napokban központi témát szolgáltató nemi erőszak ügy mellett szó esett a recsegő ellenzéki együttműködésről, DK-Jobbik paktumról és a Mi Hazánkról, de Jakab említést tett arról is, hogy az előttünk lévő ciklusban is fogja-e lókupecezni a miniszterelnököt.

A beszélgetés elején emlékeztették Jakabot, hogy a Jobbik tisztújítóján azt mondta, a nép hangja akar lenni, ehhez képest nem az ő nevéhez fűződik a párt első napirend előtti felszólalása. Jakab, elmondása szerint Orbán Viktornak közvetlenül akarja majd feltenni első kérdését, nem valamelyik „papagájának”, így felszólalásával kivárja, hogy a miniszterelnök letegye az esküjét. Hogy a felszólalása hasonló lesz-e azokhoz a beszédekhez, amilyeneket az elmúlt években megszokhattunk tőle, Jakab azt mondta, „hogy milyen lesz az én stílusom, nagy mértékben függ a magyar emberek véleményétől”.

A választási vereségről a Jobbik elnöke azt mondta, a voksolást megelőzte egy előválasztás, amelyet Márki-Zay Péter nyert meg.

 Lehet, hogy nem Jakab Péterre mondtak nemet a választók április 3-án, hanem az összefogás arcára és emblematikus szereplőjére. Lehet, hogy ő bizonytalanította el a vidéki választókat

– lamentált Jakab, hozzátéve, hogy volt az előválasztásnak egy olyan fázisa, amikor a közvélemény-kutatók azt mondták, hogy ő az esélyes, aztán Márki-Zay valahogy egy hónap alatt a semmiből az élre tört. Saját szerepéről a vereségben azt mondta, akkor lett volna felelőssége, ha nem képes a Jobbikot összefogás-kompatibilis párttá tenni, majd az előválasztásra visszakanyarodva úgy fogalmazott, azzal, hogy lehetővé tették, hogy szabad versenyben dőljön el, ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, megadták a Fidesznek az esélyt, hogy ő válassza ki a legoptimálisabb jelöltet.

Arról, hogy szükséges-e az ellenzéki összefogás fenntartása, a Jobbik elnöke azt mondta, a konstrukciót és az összefogás mélységét át kell gondolni, és lehet, hogy a választásokhoz kell igazítani. Itt a két év múlva tartandó EP-választásra utalt, szerinte itt inkább a sokszínűségre kell helyezni a hangsúlyt.

A kampány során gyakran előkerülő DK-Jobbik együttműködésről azt mondta, értelmezhetetlennek tartja, hogy valaki paktumot emleget, majd úgy fogalmaz,

hogy a DK-val is tudunk paktumot kötni, azt jelenti, képesek voltak ők is, meg mi is áldozatot hozni a nagy egész érdekében, amit úgy hívtunk, hogy kormányváltás.

Az új parlamentben Jakab egy padsorban foglal helyet Gyurcsány Ferenccel és Toroczkai Lászlóval, a Mi Hazánk elnökével is. Ez elsőre elég pikánsan hangzik, de Jakab szerint „egyébként békés a hangulat, nincs froclizás vagy beszólogatás, provokáció”. Toroczkaira azért egy mondattal kitért:

Meghallgattam a szűzbeszédét, szerintem nagyon gyenge volt. Ezt most nem rosszindulatból mondom, hanem egyszerűen nem találtam benne igazán ütős gondolatokat.

A Mi Hazánkkal kapcsolatban elmondta még, amikor megtudta, hogy a szélsőjobboldali párt önálló frakciót alakíthat a parlamentbe, arra gondolt, hogy a Fidesz hozzájutott még hat mandátumhoz. Arról, hogy lesz-e parlamenti együttműködés a pártja és a Mi Hazánk között, Jakab azt mondta, meg kell nézni, melyik párt milyen javaslatokat terjeszt a parlament elé. Említette a pedofilok kémiai kasztrálásának ötletét, ami elmondása szerint „egy nagyon régi jobbikos programpont, amit lehet, hogy a Mi Hazánk is tud támogatni”.

A múlt héten robbant ki a Jobbikhoz kötődő nemi erőszak botrány, Szilágyi György, a párt korábbi alelnökének élettársa azt állította, hogy decemberben egy vidéki jobbikos eseményen egy korábbi jobbikos polgármester megpróbálta megerőszakolni. Ezzel kapcsolatban Jakab úgy fogalmazott, „én nem tudok látleletet készíteni meg helyszínelni, és ez nem is az én dolgom. Legyen egy rendőrségi eljárás, aminek lesz egy megállapítása, abból tudunk mi majd következtetéseket levonni és döntéseket hozni”.

Megismételte, hogy Szilágyi állításával ellentétben sem ő, sem az elnökség nem tudott korábban az esetről, neki Szilágyi csak annyit említett pár nappal vagy héttel a történtek után, hogy volt valamiféle közeledés az ő barátnőjéhez.

Megelégedtem azzal, amit ő mond. Mindenki el tudja dönteni, hogy érte-e valamilyen sérelem vagy sem. De ez a hölgy nem fordult hozzám vagy a kollégáimhoz, hogy őt bármiféle sérelem érte volna.

Szerinte ha párjának nem is, Szilágyinak már másnap a rendőrséghez kellett volna fordulnia. Arra a felvetésre, hogy az ügy kirobbanása után nem állt ki nyilvánosan és ítélt el mindenfajta erőszakot, azt mondta:

Bocsánat, de ezt ki kéne jelentenem, hogy elítélek mindenfajta erőszakot? Ezt ki se kell Magyarországon mondani.

Az esetről végül azt mondta még el, hogy ha bebizonyosodik, hogy Szilágyi Györgyék állítása igaz, akkor az erőszakoskodónak nincs többé helye a Jobbik közösségében, viszont Szilágyi György jövője is kérdéses, mert Jakab szerint belsős leveleket szivárogtatott ki az exjobbikos Varga-Damm Andreának. Ezekről a dokumentumokról nem árult el konkrétumot, csak azt mondta, tudja bizonyítani, hogy így történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik