Belföld

A magyar kormány Kirill pátriárka miatt vétózhatja az uniós megállapodást

Makszim Sipenkov / EPA / MTI
Makszim Sipenkov / EPA / MTI

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek, reagálva Michael Gahler az Európai Néppárt külügyi szóvivőjének közlésére, amely így szólt: „szégyellje magát Orbán”, amiért kiáll Kirill mellett, aki „az orosz diktátor háborús bűneit védi”.

A Népszava írt arról, hogy az uniós nagykövetek szerdai ülésén – ahol a diplomaták véglegesíteni akarták az állam- és kormányfők által hétfő éjszaka jóváhagyott intézkedéseket – kiderült, hogy Magyarország újabb feltételhez köti az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomag jóváhagyását.

A magyar kormány képviselője azt kérte, hogy töröljék a szankciókkal sújtott orosz személyek listájáról Kirill pátriárkát. Budapest ugyan korábban közölte, hogy nem támogatja vallási vezetők szankcionálását, Orbán Viktor pedig keresztényüldözést emlegetett a tervezett lépéssel kapcsolatban, de a brüsszeli csúcstalálkozón nem fenyegetett újabb vétóval. Ezért is keltett meglepetést a magyar kifogás.

A miniszterelnök – sajtófőnöke tájékoztatása szerint – most kifejtette, hogy Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek. Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

A miniszterelnök május 6-i rádióinterjújában is beszélt arról, hogy az orosz ortodox egyház vezetőjét is a szankciós listára akarják tenni, amit nem fog hagyni hazánk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a VG érdeklődésére megerősítette, Magyarországon a vallásszabadság elvi kérdés, így ellenzi azt a megközelítést, hogy egymás vallási vezetőit szankciós listákra helyezzék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik