Belföld europoli

Orbán találkozott Le Pennel, a volt francia elnökjelölt az extraprofitadókat méltatta

Wojtek RADWANSKI / AFP
Wojtek RADWANSKI / AFP

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Párizsban tárgyalt Marine Le Pennel, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökével, aki áprilisban másodjára vesztett Emmanuel Macronnal szemben a francia elnökválasztás második fordulójában – tudta meg az MTI.

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a megbeszélésen megvitatták az Európa előtt álló veszélyeket: az ukrajnai háborút, annak gazdasági következményeit, az árak példátlan emelkedését, a migrációs válság fokozását, továbbá bírálták Brüsszel szankciós politikáját.

Orbán Viktor tájékoztatta Le Pent a magyar kormányzati intézkedésekről, aki elismeréssel szólt a Magyarországon bevezetett extraprofitadók rendszeréről.

Orbán és Le Pen arról is beszélt, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokon valamilyen koordinációban induljanak „a hagyományos értékeket képviselő európai pártok”, ugyanis szerintük bebizonyosodott, hogy „a brüsszeli bürokratákra és a baloldali pártokra az európai emberek és családok megvédésében nem lehet számítani”.

Orbán régi álma, hogy új, meghatározó jobboldali erőt hozzon létre az európai politikában. Jelenleg a szélsőjobbos, populista, nacionalista, vagy a Néppárttól jobbra lévő pártok két frakcióban ülnek: az Európai Konzervatívok és Reformisták egyik legnagyobb pártja a lengyel Jog és Igazságosság, a másik, ennél jobbra lévő frakció, az Identitás és Demokrácia két meghatározó pártja pedig a Matteo Salvini-féle Liga és Le Pen Nemzeti Tömörülése. Ezt a két frakciót szeretné egy tető alá hozni a jelenleg frakción kívüli Fidesz.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik