Belföld

Mikecz Dániel: Orbán Viktort ezért nem érdekli az oktatás, egészségügy

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormányfő tanult a 2008-as szociális népszavazásból.

Az Új Egyenlőség podcastjában az ötödik Orbán-kormányról és az előtte álló kihívásokról beszélt Mikecz Dániel. A Republikon Intézet vezető kutatója szerint Rogán Antal a kibővített felelősségi körrel rendelkező Miniszterelnöki Kabinetiroda élén akár a kabinet  második legerősebb emberének is tekinthető Orbán Viktor után.

A kormányzati struktúra arra enged következtetni, hogy a kormány két komoly kihívásra számít. Az egyik, hogy hozzájusson az uniós pénzekhez, a másik, hogy kezelje a párhuzamos válságok gazdasági hatásait. Mindkét cél azt szolgálja, hogy az infláció és a negatív gazdasági hatások miatt kialakuló elégedetlenséget mérsékeljék.

Mikecz Dániel a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek közül kiemelte Nagy Mártont. Őt a kományfő belső köréhez sorolta és úgy vélte, az ő kulcsfeladata lesz, hogy a jövőben olyan megoldásokat találjon a válságok kezelésére, amelyek nem a költségvetést vagy közvetlenül az állampolgárokat terheli.

Mivel a választók fogyasztói elégedettsége nagyban befolyásolja a kormány támogatottságát, Orbán Viktor új innovatív eszközökkel próbálhat megoldást találni az infláció megfékezésére, kiterjesztheti új termékekre az árstopot, amit a külföldi kiskereskedő láncokkal fizettethet meg.

A kormányfő a 2008-as szociális népszavazásnál megtapasztalta: a konfliktusos szakpolitikai területeket érintő strukturális reformok miatt csökkenhet a kormány támogatottsága. Ez a fő oka, hogy most sem jött létre önálló egészségügyi, oktatási tárca. Ráadásul jelentős nyomást sem érzékel. Nincs hangos morgolódás, amiért az egészségügyben előtérbe került a magánellátás, a választások előtti tanársztrájk pedig nem befolyásolta a Fidesz támogatottságát.

Az új Orbán-kormánynál az utóbbi hónapok váratlan fejleményei miatt előtérbe kerülhet az energiabiztonság ügye. Annak korábban Paks2 képezte fontos alapját, de az orosz-ukrán háború, a gazdasági szankciók hatására Orbán Viktornak alighanem át kell gondolnia a területet érintő koncepcióját – tette hozzá Mikecz Dániel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik