Belföld

Jogerős ítélet született az óvodás kisfiát módszeresen apja ellen nevelő nő ügyében

Felfüggesztett börtönre ítélte jogerősen a Szolnoki Törvényszék azt a 45 éves rákóczifalvai nőt, aki módszeresen édesapja ellen nevelte a kisfiát a gyermek öt és hétéves kora között.

Az asszony a jogerős bírósági határozat ellenére, elfogadható okokkal, érvekkel alátámasztott, életszerű magyarázat nélkül, szinte minden kapcsolattartást meghiúsított vagy teljesen tönkretett az óvodás kisfia és az édesapja között.

A legtöbbször át sem adta a gyermeket, akit volt, hogy egy hátsó szobába vitt, hogy ne tudjon róla, hogy az apja érte jött, de ha engedte is, hogy találkozzanak, akkor sem hagyta őket négyszemközt beszélgetni

– írta közleményében a törvényszék.

A hatóságok próbáltak cselekedni. A kapcsolattartás sorozatos meghiúsítása miatt az illetékes járási hivatal 1 év alatt 10 alkalommal, összesen 600 ezer forint bírsággal sújtotta az anyát, a kormányhivatal pedig védelembe vette a gyermeket, mert nem tudta az egészséges kapcsolatot tartani az édesapjával.

A nő terve végül „sikerre” vezetett. Neki köszönhetően a kisfiú teljesen elidegenedett a hozzá ragaszkodó édesapjától, feszültséget érzett, majd negatív érzéseket kezdett táplálni iránta, míg végül teljesen elutasította őt.

A nő ezzel nem csupán az apának, de gyermekének is rengeteget ártott. Nevelési hatása, magatartása, az általa okozott érzelmi trauma ugyanis alkalmas volt arra, hogy a gyermek értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődését negatívan befolyásolja, aminek következtében értelmi, érzelmi vagy erkölcsi károsodás alakulhat ki nála.

A nőt kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kiskorúval való kapcsolattartás akadályozásának vétsége miatt 1 év 10 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte a Szolnoki Járásbíróság elsőfokon.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A fellebbezések azonban nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét, azaz a nő jogerősen is felfüggesztettet kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik