Belföld

Új tárgyalásokat követel az új Orbán-kormánytól két tanári szakszervezet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Béremelést és munkaidőbeli változásokat követelnek a szakszervezetek, de legfőképp azt, hogy valaki rendesen tárgyaljon velük.

Nyílt levelet tett közzé két tanári szakszervezet, az erről szóló közleményben így vezetik fel e sorokat:

Miután a parlamenti választás után új kormány alakult, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához. A levélben ismertetjük a sztrájkköveteléseket is.

A levélben hosszasan ecsetelik a sztrájk történetét, a sztrájkbizottság tavaly október 5-i megalakulásától a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkon a március 16-i határozatlan idejű munkabeszüntetésig. Megemlítik, hogy a kormányzattal semmiről sem tudtak ez idő alatt megállapodni, még az elégséges szolgáltatásokról sem. Április 1-én felfüggesztették a sztrájkot, hogy majd az új kormánnyal folytathassák a tárgyalásokat.

Orbán Viktor miniszterelnöktől most azt kérik, öt napon belül jelöljön ki egy tárgyaló személyt. Közölték a régivel amúgy megegyező követeléseiket is. A kormány által felajánlott 10 százalékon túli 45 százalékos béremelést követelnek, szeretnék, hogy a nem pedagógus munkakörű, de az oktatásban dolgozók illetménye is emelkedjen, hogy heti 22 óra legyen a nevelésben-oktatásban dolgozók lekötött munkaideje, valamint a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen.

Érdemes megemlíteni, hogy a közoktatás a szuperminisztériummá lett Belügyminisztériumba, Pintér Sándor kezei alá került, aki már a parlamenti bizottsági meghallgatásán jelezte: rendet akar az iskolákban, ennek megfelelően a polgári engedetlenséget sem fogadja el.

Kapcsolódó
Pályát vált a pedagógus, aki elindította a polgári engedetlenségi mozgalmat
Olyan helyen szeretne elhelyezkedni, ahol erkölcsileg és anyagilag is megbecsülik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik