Belföld

Csepel fideszes alpolgármestere: titokban szereztük meg Németh Szilárd 52 milliárdos terveit

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Újabb részleteket közölt kedden a helyi fideszes belháború hátteréről a Csepel.info. A fideszes vezetésű önkormányzathoz közel álló lapban Ábel Attila alpolgármester most arról beszélt, hogy Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője a kerülettel való egyeztetés nélkül döntött a városrész szívébe, a Csepel SC területére tervezett 52,5 milliárd forintos fejlesztésről.

Németh Szilárd 2020 novemberében jelentette be, hogy az általa alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány megvette a Béke téri stadiont és sporttelepet, a Hollandi úti kajak-kenu vízitelepet és a Gubacsi hídnál lévő evezőstelepet Jellinek Dániel Indotek Csoportjától.

Ábel a lapban közölt interjúban azt állítja, hogy az önkormányzat semmilyen előzetes információt sem kapott az üzletkötésről: „2020. november 25-én többen telefonáltak, hogy a Béke téri parkban, közvetlenül a Csepel SC mellett Németh Szilárd valami fontosról beszél, mert nagy bőszen filmezik. Meghívást, értesítést nem kaptunk” – mondta Ábel, hozzátéve, hogy csak azért volt sejtésük arról, hogy miről beszélhet a sajtónak a képviselő, mert 2019-ben egyszer megemlítette, hogy tárgyal az általa 2014-ig „komcsi offshore bűnbandának” titulált Indotek-csoporttal.

– Az Indotek a Csepel SC beépítését tervezte, és lehetetlen volt megegyezni velük olyan sportfejlesztésről, amire garanciát adtak volna. (Németh) Szilárd 2014-ig azt az álláspontot képviselte, hogy a Csepel SC-t állami vagy önkormányzati kézbe kell adni, és kizárólag sportfejlesztést szabad engedni.

Ő polgármesterként se szállodát, se üzletházat, se lakótömböt vagy idősek otthonát nem engedett volna építeni ezen a területen

– mesélte Ábel, aki a konfliktus kialakulása előtt több mint egy évtizedig dolgozott együtt Németh Szilárddal.

Ábel szerint a Borbély Lénárd vezette önkormányzat időközben többször is kezdeményezett egyeztetést a Csepel SC-ről, de „többnyire válaszra sem méltatták”. Azt is mondta, hogy tudomása szerint egyes sportszervezetek véleményét kikérték ugyan, de a teljes fejlesztési koncepciót senkinek sem árulták el.

– Ezt Szilárd a kuratóriumon belül, a legszűkebb gazdasági tanácsadó-körével, ha úgy tetszik, saját magával „tárgyalta meg”. Magában a koncepcióban ez szó szerint úgy szerepel, hogy „az előterjesztés a Csepel SC-vel egyeztetve készült” – nyilatkozta Ábel Attila alpolgármester.

Ábel szerint a terveket csak titokban, kerülő úton sikerült megszereznie az önkormányzatnak, és bár lettek volna kiegészítő javaslataik, így nem szólhattak bele annak alakításába. Ábel szerint a tervek összességben komoly és támogatható fejlesztéseket tartalmaznak, de vannak olyan részei is, amelyekért Németh Szilárd „polgármesterként páros lábbal rúgta volna ki az első emeleti irodájából későbbi önmagát, és nem az ajtón, hanem az ablakon”.

Bár a 2020. november 25-i bejelentés úgy szólt, hogy „ismét a csepelieké a legendás Csepel SC“, valójában egyetlen csepeli, sőt egyetlen sportoló sincs a kuratóriumban. Csak Szilárd személyes gazdasági-politikai tanácsadói vagy feleségük, akik közül többeknek volt korábban közös ingatlanfejlesztő cégük is

– mondta a közreműködőkről Ábel. Szerinte az önkormányzat a közpénz-felhasználás átláthatóságára tekintettel úgy látja, az lenne a garancia, ha csepeliek és sportolók is szerepet kaphatnának a kuratóriumban.

A Csepel.info a választás óta már többször is támadta nyíltan Németh Szilárdot. Többek között arról írtak, hogy Németh – mióta összeveszett az önkormányzattal – nem engedi be az állami pénzből épült birkózó akadémiára a csepeli birkózókat, holott az épület eredetileg nekik készült.

Kapcsolódó
Fideszes lap írta meg, hogy Németh Szilárdot kitette a régi klubja, mert nem fizette a havi 5 ezer forintot
Vége a választási kampány alatti fegyelemnek, Csepelen megint előkerültek a Fidesz belső ellentétei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik