Belföld

A közoktatás végéről ír felmérése alapján a PDSZ

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Brutális a szakemberhiány, a korfa pedig még sötétebb jövőt vetít előre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) átfogó felmérést készített az oktatásban tapasztalható munkaerőhiányról. A Nedolgozzingyen.hu oldalon ismertett felmérésből kiderül, a probléma országos, a vártnál is lényegesen súlyosabb, minden intézménytípusban, minden területen, minden szakmacsoportnál általános és tartós.

A felmérés csak a két hónapnál hosszabb ideig betöltetlen állásokat vette figyelembe. A válaszadók 82 százaléka tapasztalt egy éven belül szakemberhiányt intézményében: ezen belül közismereti tárgyat oktató tanárét (60%), tanítóét (35,5%), nyelvtanárét (35%), gyógypedagógusét (32%).

A gyógypedagógusoknál külön árnyalja a képet, hogy őket nem mindenhol alkalmazzák, a gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési oktatási intézmények és a pedagógiai szakszolgálatok 90 százalékánál viszont tapasztaltak tartós hiányt. A PDSZ szerint a számok arról tanúskodnak, hogy

teljesen a lovak közé dobta a gyeplőt az oktatásirányítás.

Az iskola- és óvodapszichológusok jellemzően több intézményt látnak el, akár több ezerfős diák- vagy gyerekközösségeket érint a hiányuk. Nem pótolhatók iskolaőrökkel, tették hozzá.

Országosan az iskolák 69,1 százaléka küzd tanárhiánnyal, 56,4 százaléka tanítóhiánnyal, az óvodák 62,9 százaléka óvodapedagógus-hiánnyal.

Nem állja meg helyét az a kormányzati érv, hogy a probléma főleg a vidéket érinti, Budapesten is nehéz szakembert találni.

Kicsit jobb az egyházi, alapítványi fenntartóknál

A felmérés szerint az állami, önkormányzati fenntartású intézmények helyzete rosszabb, mint az egyházi, alapítványi fenntartásúaké. Utóbbiak is komoly nehézségekkel küzdenek, nem védettek „a kormányzati destruktivista oktatáspolitika hatásaitól”, de ezekben – az állami és önkormányzati fenntartásúaktól eltérően – a nyugdíj mellett is lehet munkavállalót teljes állásban, munkaviszony keretében foglalkoztatni. A közismereti tantárgyat oktató tanárokból a szakképzési centrumok és a tankerületi központok nagyobb arányú hiányt tapasztalnak, mint az egyházi és alapítványi fenntartók.

A PDSZ szerint a munkaerő hiányát az állam helyett a pedagógusok már nem tudják megoldani, akármennyire is szeretné azt az oktatás új gazdája, Pintér Sándor belügyminiszter. A közoktatás jövőjét megpecsételi a korfa, az oktatásban dolgozók tömegei fejezik be a pályát a következő években.

10 éven belül az egyébként elnőiesedett ágazat munkavállalóinak csaknem fele elhagyja a pályát, amiben a nőknek biztosított 40 év jogosultsági idő alapján történő nyugdíjazás éppúgy közrejátszik, mint a körülmények miatti folyamatos lemorzsolódás. A PDSZ szerint gyors, drasztikus változás nélkül a fizetésekben, munkakörülményekben, az államilag finanszírozott oktatás még gyermekmegőrző funkcióját sem lesz képes ellátni – már a közeli jövőben sem.

Kapcsolódó
Bojár Gábor: Orbán Viktor stratégiája az oktatás lezüllesztése
Levezetése szerint minél kevésbé képzettek a magyarok, annál többen szavaznak a Fideszre.

A felmérésre 671 intézményből csaknem 800-an válaszoltak valamennyi megyéből. A legtöbben Budapestről (25,4%) és Pest (14,5%) megyéből, a legkevesebb adat Nógrádból érkezett (1,2%).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik