Belföld

Szijjártó megnevezte, mekkora összegre lenne szüksége Magyarországnak az orosz olajembargó bevezetéséhez

Erkin Keci / AFP
Erkin Keci / AFP

Szijjártó Péter külügyminiszter megnevezte, hogy mekkora összegre volna szüksége Magyarországnak az orosz olajimportról való lemondáshoz, miközben a brüsszeli tisztviselők finanszírozási lehetőségeket dolgoznak ki, hogy meggyőzzék a magyar kormányt az Oroszországgal szembeni újabb szankciós csomag támogatásáról – írja a Politico.

Szijjártó szerint Magyarország nem tudja támogatni az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok teljes importjának betiltására irányuló uniós javaslatot, ha nem kap megoldást az energiaellátás és az infrastruktúra átalakításának költségeire.

Ez a bizottsági javaslat hatalmas problémát jelent a számunkra. A mi olajfinomítónk az orosz olajra van tervezve. Ahhoz, hogy más típusú olajat finomítsunk, 500-550 millió eurót kellene befektetnünk, és az átállás körülbelül négy évet venne igénybe. Az Oroszországból érkező olajvezeték kiváltásához az adriai-tengeri vezeték kapacitását kellene bővíteni, ami 200 millió eurós befektetést lenne, és azt sem tudjuk, hogy a bővítés mennyi időt venne igénybe. Ráadásul Magyarországon 55 százalékkal emelkedne a gáz ára.

– mondta Szijjártó az El País-nak adott interjújában.

Szijjártó kiemelte, hogy Magyarország nem tudja támogatni a jelenlegi szankciócsomagot, ha Brüsszel nem kínál megoldást az ország energiaellátására. „Hétfőn közöltük a Bizottság elnökével, hogy a javaslat problémát okoz nekünk. Nem tudjuk megszavazni, ha nem kínálnak nekünk megoldást”.

Garancia továbbra sincs arra, hogy Orbán Viktor kormánya támogatja a szankciókat, vagy hogy más uniós országok jóváhagyják a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról szóló megállapodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik