Belföld

Volner János ma már úgy sorolja az érveket a Huxit mellett, hogy követni alig bírja az ember

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Minapi hír, hogy a választáson el sem induló pártját átnevezi Volner János Huxitra, amivel azonnal hosszas találgatásokra adott okot a korábbi honatya: vajon a Fidesz rajta keresztül teszteli az unióból való kilépés gondolatát a magyar választókon? Ha pedig nem erről van szó, hogy lehetséges az, hogy Volner János – aki korábban nem kampányolt a kilépés mellett -, hirtelen el kezdett az unióból való távozáson gondolkodni?

Kapcsolódó
Volner János Huxit Pártra nevezi át a pártját, amely el sem indult a választáson
Volner János új néven folytatja a parlamenten kívüli politizálást.

A hvg.hu elérte a politikust, akivel kapcsolatban felidézik:

  • Volner pártja korábban euroatlantista volt, mert úgy gondolta, hogy Magyarországnak szorosabbra kell fűzni a kapcsolatait az EU-val és a NATO-val.
  • Amikor a hvg.hu megkérdezte, hogy mi szólna a Huxit mellett, Volner azt mondta: az EU birodalomépítési, nemzeti szuverenitást korlátozó intézkedései. Aztán így folytatta a felsorolást:
  • Magyarország a következő fejlesztési ciklusban már nettó befizetője lesz az Európai Uniónak
  • Sőt, szerinte az uniós tagság pénzügyi mérlegét „a szankciós politika által előidézett gazdasági válság”, továbbá „Ukrajna uniós büdzséből megvalósuló újjáépítésének terve” és a Magyarországtól potenciálisan megvont nagy összegű támogatások tovább rombolják majd.
  • Ehhez hozzájárul majd az orosz energiaembargó is.

Ugyanakkor amiatt nem aggódik, hogy kilépés esetén az uniós nagy cégek, például a német autógyártók elhagynák az országot „hiszen számos, az Unión kívüli országban is működnek a gyáraik.”

Azt pedig „törvényszerűnek” tartja, hogy a romló gazdasági helyzet és a folyamatos viták miatt egyre több híve lehet a Huxit gondolatának, és szerinte érdemes tisztázni azt is, „ki kinek tesz szívességet az EU-ban”, mert azzal, hogy a magyarok könnyedén munkát vállalhatnak máshol, csak a szakképzett munkaerőre vágyó Unió nyer. Volnerék célja, hogy megváltoztassák a lakosság fejében élő képet az Unióról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik