Belföld

Hadházy Ákos jelezte, letenné a képviselői esküt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Miután a megválasztott parlamenti képviselők közül egyedül nem mondta el képviselői esküjét az országgyűlés hétfői alakuló ülésén, Hadházy Ákos jelezte a házvezetésnek, hogy letenné az esküt. Az ATV megkeresésére Hadházy megerősítette az értesülést, emlékeztetve, hogy korábban is azt közölte, hogy ha nem is az alakuló ülésen, de szeretné letenni az esküt.

Az országgyűlési választáson Zuglóban mandátumot szerző politikus az elmúlt hetekben azzal került a figyelem középpontjába, hogy arra biztatta az ellenzék képviselőit, ne vegyenek részt a parlament alakuló ülésén. A dolgok akkor vettek új fordulatot, amikor a Momentum vezetése jelezte, hogy az előzetes tervekkel ellentétben részt vesznek az alakuló ülésen, dacára annak, hogy nem teljesültek azok a feltételek, amelyeket Fekete-Győr András a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak szabott. Hadházy korábban jelezte, hogy amennyiben mandátumhoz jut, a Momentum frakcióját fogja erősíteni a parlamentben, ám miután a párt másképp döntött az alakuló ülés ügyében, elváltak útjaik. (A Momentum képviselői bizottsági tagságokat is vállaltak, de a többi ellenzéki párttal szemben nem adnak bizottsági elnököt, alelnököt, illetve a jegyzői posztra sem jelentkeztek.)

Az ülésen végül az összes ellenzéki párt részt vett, a Momentum, a DK és a Párbeszéd legtöbb képviselője viszont az eskütétel után kivonult az ülésteremből, a Fideszen és a KDNP-n kívül ottmaradt viszont a Mi Hazánk, a Jobbik, az MSZP és az LMP is. Néhány órával később a távol maradó Hadházy a Kossuth téren tartott egyszemélyes demonstrációt.

Hadházy Ákos az ATV-nek azt is elmondta, hogy nem kapott még időpontot a házvezetéstől az eskü letételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik