Belföld

Hadházy Ákos a Sinn Féin-re hivatkozott, amiért nem ment be a parlamentbe letenni az esküt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Utcafórumnak nevezett sajtótájékoztatót tartott Hadházy Ákos, Zugló parlamenti képviselője a Kossuth téren, miután nem ment be a parlamentbe letenni a képviselői esküt.

Ha az emberek mást látnak tőlünk, mint amit hallanak, attól hányni lehet

mondta a Telex szerint Hadházy, aki arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártok ellenállásról beszélnek, de közben képviselőik leteszik esküjüket a parlament alakuló ülésén.

A korábban fideszes, majd LMP-s, jelenleg a Momentummal összevesző politikus a Telex szerint azt mondta, nem a sajtóval, hanem a választókkal szeretne beszélni, de tartott egy 25 perces monológot, ahol elmondta a véleményét a körülbelül száz érdeklődőnek.

Hadházy szerint a pártok a 2019-es önkormányzati választás után elbízták magukat. Feltette a kérdést, hogy vajon hogyan beszélhet az ellenzék megújulásról, ha az előválasztáson hat pártból öt egy olyan jelöltet támogatott Zuglóban, akiről mindenki tudta, hogy egy gengszter?

Hadházy szerint az ellenzék valójában nem újult meg, csak beszélt róla, írja a lap. Szerinte a parlamentből kivonulás sem megoldás, de az új ellenzéki politizálás alapja lehet. Itt az északír Sinn Féin politikusaira hivatkozott, akik nem voltak hajlandóak felesküdni a királynőre. Ez egyébként az északír terrorszervezet, az IRA politikai szárnya volt korábban. Hadházy azt mondta, hogy ennek ellenére ő le fogja tenni az esküt, csak később.

Szerinte hiba volt az ellenzéki pártok részéről, hogy bementek az eskütételre, a választást ugyanis elcsalták, az ellenálláshoz pedig áldozatok kellenek.

Voltak olyan pártok, akik ezt a problémát majdnem megértették, ennyivel előrébb tartunk, volt olyan párt, amelyik kijött, volt de volt olyan is, aki némán végighallgatta Ádert. Sajnos róluk nem tudok finomabban fogalmazni: ezek a pártok kollaboráns pártok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik