Belföld

Fekete-Győr András nyílt levele Kocsis Máténak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Pontokba szedte, hogy a Momentum milyen feltételekkel hajlandó részt venni a parlamenti munkában.

Fekete-Győr András Facebook-oldalán tette közzé Kocsis Máténak írt nyílt levelét, amelyben tudatta, hogy a Fidesz-frakció  az elmúlt 12 évben kiüresítette a parlamentarizmust. Szerinte ugyanis érdemi viták helyett mára az Országgyűlés munkája nagyrészt Kövér László házelnök büntetéseiről, a tehetetlen ellenzékiek performanszairól szól. Ahol egykor számos, a nemzet jövőjét meghatározó nagy kérdés dőlt el, most csak Orbán Viktor hatalmi céljaihoz asszisztálnak a fideszes képviselők.

A Momentum Mozgalom megválasztott frakcióvezetője a Fidesz-frakciót tette felelőssé a választások kiüresítéséért, azért is, hogy

  • jó ideje nem beszélhetünk tiszta választásokról,
  • a Médiatanács a demokratikus nyilvánosság működésének biztosítása helyett pártkatonákkal lett feltöltve, a kormány hatalmi céljainak kiszolgálójává vált.

Fekete-Győr András határozott álláspontja, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta, demokratikus voltát.

Mint írta, a Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában, ha teljesülnek az alábbi demokratikus feltételek:

  • A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  • A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését.
  • Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat.
  • Kezdődjön meg a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampányban elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása.
  • Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek).
Kapcsolódó
A Momentum nem vesz részt a parlament alakuló ülésén
Öt feltétel teljesülése esetén nem bojkottálnák az ülést, de nincsenek illúzióik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik