Belföld

Nem született megállapodás a pártok közt a tisztségekről, Kövér László tesz majd javaslatot

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot, mondta a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleményben tudatta, szerintük a Fidesz javaslata a tisztségek elosztására nem felel meg a frakciók létszámarányának, írja az MTI.

Kocsis Máté kijelentette: a kormánypártok fenntartják a korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte. Kijelentette: a baloldali pártok nem tartották elfogadhatónak az ajánlatot, „eszük ágában nem volt megállapodni”. Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen.

Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek. Ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot, tette hozzá. Úgy értékelt: a baloldali pártok szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, „pedig meg fogják”.

A Fidesz javaslata alapján az előző ciklussal megegyezően 15 bizottság lesz. Az ellenzék a nemzetbiztonsági, a költségvetési, a népjóléti, a fenntartható fejlődési és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját kaphatja meg. A Mi Hazánk szeretné megkapni a nemzetbiztonsági bizottság vezetését, de az hagyományosan a legnagyobb ellenzéki frakciót illeti.

Kiderült az is, hogy a Mi Hazánk Dúró Dórát javasolja az Országgyűlés alelnökének.

A tárgyaláson részt vevő DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd közös, az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy értékelt: a Fidesz a megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek 30 éves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását.

Közölték, az ellenzék pártjai elfogadhatatlannak tartják azt, hogy

a Fidesz hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és a szélsőséges Mi Hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására. Ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik