Belföld

Karácsony: Inkább a csőd, mint hogy ne járjon a 4-6-os villamos

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Elfogadták a BKV és a BKK 2022-es üzleti tervét a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, amelyen Karácsony Gergely a hvg.hu tudósítása szerint úgy fogalmazott:

előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-es, 6-os ne járjon.

A főpolgármester a javaslat elfogadását megelőző vitában többek közt arról beszélt, hogy a BKV jelenlegi helyzete miatt egyszerre érez szomorúságot és haragot, illetve hangsúlyozta, hogy Budapest jelenleg a kormány hozzájárulása nélkül még eladósodni, illetve adót emelni sem tud.

A vitában a fideszes Kovács Péter katasztrófának nevezte a budapesti tömegközlekedés jelenlegi helyzetét, a problémákat pedig szerinte a jelenlegi vezetés okozta. Erre reagálva Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogyan szorult ki a BKV-ból a kormányzati finanszírozás. Elmondása szerint amíg 2016. január-februári időszakában az utasok fizették a közösségi közlekedés finanszírozásának 48 százalékát, az állam pedig 10,6 százalékát, 2022-ben az utasok már csupán a 33 százalékot, az állam pedig 5,7 százalékot fizet a finanszírozásba.

Karácsony végül nemzeti ügynek nevezte a fővárosi tömegközlekedés megmentését. A BKV és a BKK 2022-es üzleti tervéről szóló javaslatot végül kizárólag az ellenzéki polgármesterek voksaival szavazták meg, a kormánypárti politikusok mindannyian ellene szavaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik