Belföld

Bencsik Gábor: Ilyen politikai felhatalmazás birtokában meg lehet tenni lépéseket ahhoz, hogy oldódjék a feszültség Magyarországon

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Bencsik Gábor két héttel ezelőtt írta ki Facebook-oldalára azt, hogy a magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan – ami pedig ezután történt, arra aligha számított a Magyar Demokrata főmunkatársa, kormánypárti tévés beszélgetések rendszeres résztvevője.

Olyan reakcióhullám érkezett ugyanis a bejegyzésre, hogy Bencsik külön posztban összegezte ezt, az általa kritizált közmédia például sorozással és kommunistázással válaszolt a kormánypárti közegben valóban szokatlanul éles és egyértelmű megjegyzésre.

Most a Telex kapta el egy rövid interjú erejéig Bencsiket egy átadó után, ahol a megjegyzéséséről kérdezték, és arra érkezett reakciókról.

Az újságíró elmondta, hogy váltózóan élte meg a reakciókat, az őt ért hevesebb kritikákat először könnyebben vette, de aztán megviselte, mert „nem egy jó érzés, hogy cincálják”, de – mint mondta- nincs mit tenni, „az élet megy tovább.” Megjegyezte ugyanakkor: „kicsit meglepett, hogy személyes irányba terelődött a vita”, és az is meglepte Bencsik Gábort, hogy „nem voltak érvek.” Ennek ellenére nem bánta meg, amit írt, „eljött az ideje annak, hogy ezt elmondjam”, és azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy a kritikájáról „nem konzultált senkivel.”

Ezt követően arról kezdett Bencsik beszélni, hogy örül, hogy a Fidesz győzött, de egy „ekkora győzelem után eljött az ideje a gesztusoknak, és nem csak a formális, de a tartalmi gesztusoknak is. Egy ország vagyunk, egy nép vagyunk, muszáj, megtalálnunk a hangot egymással.” Erre rátett még egy lapáttal azzal, hogy szerinte „a közérzületben is megjelent ez a gondolat.” Magyarán föltámadt „egy igény, hogy keressünk egymással hangot.”

Arról, hogy Orbán Viktornak mennyi felelőssége van abban, hogy a közmédia olyan, amilyen, azt mondta Bencsik: szerinte ez nem a legjobb nézőpont, ugyanis „Orbán Viktor saját felelősségét úgy fogja fel, hogy annak az elgondolásnak érvényt szerezzen, amilyenné ő Magyarországot formálni akarja. És ennek eszközét látja – gondolom – abban, hogy a közmédia olyan, amilyen.”

A kormánypárton belül szerinte „konszenzus volt abban, hogy határozottan kell fellépni, mert túl nagy a tét, nem tudunk engedményeket tenni, de úgy érzem, hogy most már ebben is van változás.” Bencsik állítja ilyen „politikai felhatalmazás birtokában meg lehet tenni lépéseket ahhoz, hogy oldódjék a feszültség, hogy mutatkozzék valamilyen irány az ország számára.”

Szerinte a Fidesz figyel arra, hogy komoly értelmiségi hátországot teremtsen a fiatalok körében. „Volt deficitje a jobboldalnak ebben a tekintetben. De ebben most munka van fektetve, hogy okos fiúkat és lányokat, tehetséges gyerekeket találjanak, akik elkötelezetten képviselik ezt a jobboldali politikát, és a tehetségük is megvan hozzá.”

A kormánypárti média, illetve sajtómunkások elfogultságáról azt mondta: „igen, látok én is bizonyos ügyeket, de nem hozom szóba, mert azt gondolom, hogy nagyobb a kár azzal, hogy meggyengítem azt a politikai oldalt, ami az ország érdekében működik.” Ezért „inkább hallgatok, mert ha nem hallgatnék, azzal gyengíteném a mi táborunkat, és célokat, amelyekkel egyetértek.”

Bencsik a végén leszögezte: optimista, és abban bízik, hogy a közmédiában elkezdődik az „ajtók és ablakok kinyitása”.

Nemrég, a 24.hu saját podcastjában is téma volt Bencsik Gábor korábbi kritikája:

Kapcsolódó
Nagyon nem lennénk most Bencsik Gábor helyében
Kinek szabad kidalolni a Fidesz-kánonból? És akinek nem szabad, azzal mi történik? Erről beszélgetett Bencsik Gábor köztévés kritikája apropóján Bita Dániel, Kerner Zsolt és Nagy József a mai podcastunk második felében. De előtte még igyekeztek eligazodni az ellenzéki „húbazmeg”-ek és „legyetek gyurcsányok” erdejében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik