Élő Belföld

Háború idején is lehetővé tennék a veszélyhelyzeti kormányzást, nincs döntés az árstopok sorsáról

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az esemény elején a kormány legfrissebb intézkedéseit ismertették:

  • várhatóan a május 16-ai héten választja meg az országgyűlés a miniszterelnököt, a következő kormány pedig az ezt követő hetekben állhat fel,
  • Gulyás közölte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatokból kiolvasható, hogy az ukrajnai háború nem fog a közel jövőben véget érni,
  • megerősítették, hogy az árstop-intézkedések beváltak, mivel infláció mérséklő hatásuk van, a sorsukról azonban még nem döntöttek,
  • a kormány alaptörvény módosítását kezdeményezi, melynek értelmében a háborús helyzet esetén is lehetséges lesz a veszélyhelyzeti kormányzás.

A két órásra szabott kormányinfón a kormány intézkedései helyett rengeteg kérdés irányult az ellenzékre. Gulyás ezekre hosszasan válaszolt is, amit a Telex újságírója vetett fel problémaként. A miniszter erre annyit mondott, hogy Európában is példa nélküli, hogy a kormány két óra hosszat áll a sajtómunkások rendelkezésére, a kérdezés szabadságát pedig nem kívánja korlátozni.

Gulyás a kormányzati névsorról annyit árult el, hogy több ízben tárgyalt róla Orbánnal, konkrét személyeket azonban nyilvánvalóan nem nevezett meg: arra sem tért ki, hogy saját maga marad-e a székében. A 24.hu hírére reagálva, miszerint ismét a kormányzati szerepet kaphat Navracsics Tibor, Gulyás annyit mondott, hogy örülne a politikus visszatérésének. Kiderül az is, hogy az egészségügy nem kap önálló minisztériumot.

A gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy

  • a jövő héten születik döntés az élelmiszerárstop-intézkedésekről, melyeket külön tárgyal majd a kormány,
  • a költségvetés módosítása szükség lesz, amit meglátása szerint még a parlament tavaszi ülésszakában el kéne fogadni,
  • a rezsicsökkentés és a családtámogatás marad, mivel szerinte a költségvetésben mindig van mozgástér, ha pedig nincs akkor lehet teremteni.

EU-s források, Karácsony, modellváltás, NATO-bővítés

  • A Telex újságírója kérdezi, hogy a kormány tervez-e valamilyen hatóságot felállítani, amely az uniós források áttekintését vizsgálja. A miniszter szerint alaposan, bürokratikus módon kell elszámolni ezekkel a forrásokkal, amit továbbra is működtetni fog a kormány, de egy új hatóság felállítása nincs napirenden. Gulyás szerint a feladat ellátása nem lesz hatékonyabb, ha erre egy új hivatalt hoznak létre. Gulyás megismételte a kormány állításait miszerint a helyreállítási alapról megállapodtak az EU-val: kizárólag a gyermekvédelmi törvény körül kialakult hisztériakeltés miatt léptek vissza.
  • Az önkormányzati választások lebonyolításának szabályait nem tervezik módosítani. „Az embernek kedve lenne néha igazzá tenni” – reagált Gulyás Karácsony Gergely állításaira, miszerint eltörölhetik a közvetlenül választott főpolgármesterség intézményét. A miniszter állítása szerint nagyon sokat hallottak már ezt a vádat baloldali politikusoktól.
  • Az ELTE és a BME modellváltásáról azt mondta, hogy a kormány részéről nincs napirenden a két egyetem struktúraváltása, azonban amennyiben a szenátus így dönt, szerinte erre lehetőségük kell, hogy legyen.
  • Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban úgy nyilatkozott Gulyás, hogy Magyarország alapvetően a katonai szövetség bővítésének pártján áll.

Gulyás: Magyarellenes hangulatkeltés zajlik Kárpátalján

A kárpátaljai magyarság szempontjából a helyzet rendkívül rossz. Miközben a kormány az ukrán és magyar menekülteknek egyaránt humanitárius segítséget nyújt, van egy magyarellenes hangulatkeltés. Hozzáteszem ez a háború előtt is így volt, és ezzel szemben a hatalom nem lépett fel

– mondja Gulyás arra kérdésre, hogy milyen számban érkeznek hazánkba kárpátaljai magyarok. Szerinte százezres nagyságrendű a hazánkba érkező ukrajnai magyarok száma, akik közül azok maradnak, akiknek sikerül munkát találnia, így nagyjából tízezer fővel számol.

Költségvetés, rezsicsökkentés

Gulyás egyetért Varga Mihállyal abban, hogy a költségvetés módosítása szükség – szerinte ha csak az inflációs mutatót nézzük már önmagában indokolttá teszi -, amit még a tavaszi ülésszakban kéne elfogadni, bár ebben is van vita.

A rezsi csökkentés azonban marad. Gulyás szerint mozgástér mindig van a költségvetésben, ha pedig nincs akkor lehet teremteni.

Maradnak a családtámogatások

Családtámogatási rendszerben nem kerülhet sor költségkivonásra. Európában GDP arányosan Magyarországon költik a legtöbbet családtámogatásra, ami így is fog maradni

– mondja Gulyás, hozzátéve, hogy konkrét intézkedésekről még nem született döntés.

A miniszter azt sem tartja kizártnak, hogy az oktatásügy kikerül a EMMI alól, de önálló tárcát, az egészségügyhöz hasonlóan semmiképp sem kap.

Azt is elmondta, hogy a pozíciójából felmentett Ekler Gergely, a Miniszterelnökség államtitkára a jövőben Novák Katalin köztársasági elnök mellett fog dolgozni.

Jövő héten derül ki, mi lesz az élelmiszerárstoppal

Gulyást az élelmiszerárstopról kérdezik, melyekről külön-külön fognak dönteni, legkésőbb jövő héten. Elmondása szerint politikai és szakmai megfontolások alapján döntenek majd, és nem a gazdasági növekedés mértéke lesz a döntő.

"Ha bármilyen szankciót akarunk bevezetni, akkor felelős döntést kell hozni"

Gulyás szerint orosz gáz nélkül több számjegyű recesszióba fordul a német gazdaság is. Olaj terén több alternatíva van, ugyanakkor a Százhalombattai olajfinomító átállítása rengeteg időbe és pénzbe kerülne, hiszen az orosz olajjal működik.

Ha bármilyen szankciót akarunk bevezetni, akkor felelős döntést kell hozni

– mondja Gulyás egy esetleg EU-s olaj és gázembargóról.

Gulyás örülne, ha visszatérne a kormányba Navracsics

Szóba kerül az új kormányzati névsor. Gulyás már tárgyalt Orbánnal a kormány jövőbeli szerkezetéről. A miniszter egy esetleges következő ciklusról azt mondja: „ha a miniszterelnök nyilvánosságra hozza az elképzeléseit, az az én álláspontomat is tartalmazni fogja”.

Navracsics Tibort kiváló politikusnak tartom, aki ráadásul egy nagyon nehéz választókerületben tudott nyerni. Ha valóban miniszter lesz, annak nagyon fogok örülni

– reagált Gulyás a 24.hu hírére, mely szerint EU-s miniszter lehet Navracsicsból.

Gulyás: A baloldalon is sok józanul gondolkodó állampolgár van

Nem tartom méltányosnak, hogy kizárólag egy párton akarják elverni a port.

– válaszol Gulyás arra a kérdésre, hogy szerinte Jakab Péternek a Jobbik elnökének le kellene-e mondania. Az elvesző ellenzéki szavazatokról azt mondja:

Úgy gondolom, hogy a baloldalon is sok józanul gondolkodó állampolgár van, akinek kritikus az álláspontja a kormánnyal kapcsolatban. De szerintem a velünk szembeni alternatíva kormányzóképességével kapcsolatban náluk is joggal merültek fel aggályok.

Gulyás: A baloldal nem demokratákból áll

Ahhoz, hogy sokszor nehéz helyzetben egy ország irányításához szükséges döntések megszülessenek szövetségre van szükség. Az látszik, hogy ennek az együttműködésnek a minimuma sincs meg.

–  mondja Gulyás a választási vereség után egymásnak ugró ellenzékről.

Maga a baloldal nem demokratákból áll. A Fidesz nyert és veszített is választásokat. Orbán mindig felhívta azt, aki megnyerte a választást. Ez a baloldalon nincs így. A baloldal a választókban keresi a hibát, ha kedvezőtlenül alakulnak a dolgok

– teszi hozzá.

"Aki a háború elől menekül hozzánk, továbbra is számíthat ránk"

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ukrajnai háború miatt kialakult humanitárius helyzetről beszél. A menekülteknek megkezdődött az óvodába, iskolába integrálása, a kormány egészségügyi ellátást biztosít a hazánkba érkezőknek, ingyen jegyeket biztosít az utaztatásukra a MÁV, továbbá adománygyűjtéssel támogatják a karitatív szervezeteket, és segélyszállítmányokat küldenek Ukrajnába.

Aki a háború elől menekül hozzánk, továbbra is számíthat ránk

– mondja a szóvivő.

Alaptörvény módosítást kezdeményez a kormány

Májusban lejár a veszélyhelyzet, azonban a kormány az alaptörvény módosítását kezdeményezi, melynek értelmében a háborús helyzet esetén is lehetséges lesz a veszélyhelyzeti kormányzás.

Meg kell teremteni a lehetőséget

–  mondja Gulyás, és remélik, hogy nem kell élniük a helyzettel.

Gulyás: Az árstopok beváltak

A magyar gazdaság minden nehézség ellenére stabil lábakon áll. Az idei változások kapcsán az infláció és az árstopok ügye a legfontosabb. A kormány döntést fog hozni a sorsukról. Most azt tudjuk mondani, hogy beváltak, jelentős mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az inflációt mérsékeltük. 13 százalék lenne a négy árstop nélkül az infláció, így négy százalékkal sikerült ezt csökkenteni

–  értékel Gulyás, majd hozzá teszi, hogy ezekkel az inflációs számokkal Magyarország az európai középmezőnyben van.

Koronavírus és háború

Gulyás a legfrissebb korona adatokat ismerteti: a korábbiakhoz képest egyértelműen leszálló ágban van a járvány terjedése az országban, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a vírus továbbra sem tűnt el. A fertőzöttek száma ingadozik, de a betegség intenzitása láthatóan csökkent.

Magyarország mindent megtesz azért, hogy a béke minél hamarabb helyre álljon

– mondja Gulyás.

Gulyás szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatokból kiolvasható, hogy a háború hónapokig, akár évekig is eltarthat, ráadásul lehetnek még intenzív szakaszai. Annyi a miniszter szerint bizonyosan kijelenthető, hogy még messze van a háború vége.

Közölte, az alaptörvény módosítását kezdeményezik, hogy háborús helyzet esetén is lehetséges legyen a veszélyhelyzeti kormányzás. Ezt az orosz–ukrán háború miatt szeretnék kiterjeszteni alapvetően, de Gulyás hozzátette, remélik, nem kell élniük a helyzettel.

Lezajlott az utolsó kormányülés

A kormány tagjainak megbízatási politikai értelemben megszűnt. Gulyás megerősíti, hogy sokakkal egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök a következő kormány összetételéről.

Május 16-ával kezdődő héten választja meg az országgyűlés a miniszterelnököt, és az ezt követő hetekben állhat fel az új kormány.

Orbán ismét Kocsis Mátét kérte fel frakcióvezetőnek, így ő fogja levezényelni az új parlament intézkedéséig az egyeztetéseket.

Kezdődik a kormányinfó

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra érkezik. Gulyás Gergely ismerteti a legfrissebb kormányzati intézkedéseket, de előbb megköszöni a részvételt a választóknak.

Akkor volt a legerősebb a demokrácia Magyarországon, amikor polgári kormány volt hatalmon

– mondja Gulyás, utalva arra, hogy a Fidesz kormányt követően volt a legmagasabb a részvétel a választásokon.

Várhatóan az árstopról és az új kormányról kérdeznek majd a legtöbbet

Hamarosan kezdődik a választások utáni második kormányinfó. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek arra kell majd válaszolnia, hogy maradnak-e a választások előtt bevezetett árstop-intézkedések, továbbá várhatóan az új kormány személyi összetételéről is szól lesz majd. A 24.hu információi szerint Navracsics Tibor EU-s miniszter lehet az ötödik Orbán-kormányban, Lázár János visszatérését pedig maga a miniszterelnök is elképzelhetőnek tartja.

Olvasói sztorik