Belföld

Vészesen kevés a jelentkező az óvodapedagógus szakra

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Megállíthatatlannak tűnik az óvodapedagógus szakra jelentkezők számának csökkenése, írja az eduline.hu.

A lap a friss felvételi statisztikákra hivatkozva azt írja, idén 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra, 600-zal kevesebben, mint tavaly.

Emlékeztetnek, az elmúlt években folyamatosan csökkent az óvodapedagógusnak készülők száma: idén már csak feleannyi jelentkező van, mint például öt éve, sőt utoljára 2008-ban volt ennél alacsonyabb a felvételizők száma.

Ebben az alacsony kezdő fizetések mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása is komoly szerepet játszik, jegyzik meg.

Az eduline.hu arról is írt, bár azt az majd csak július végén derül ki, hogy a jelentkezők közül hányan kerülnek majd be az egyetemek és főiskolák képzésére, de az elmúlt öt év arányai alapján idén negatív rekord születhet. Ráadásul az elsőévesek közül sem mindenki jut el a diplomaszerzésig. Friss statisztikák szerint minden negyedik, de inkább minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik.

Ez azért is jelentős probléma, mert a tanév kellős közepén 459 álláshirdetést dob ki a közigállás.gov.hu oldal az „óvodapedagógus” szóra keresve.

Kapcsolódó
„Hó végén kétszer meggondolom, vegyek-e gyümölcsöt” - lesújtó posztban ír a pedagógusbérekről egy gimnáziumi tanár
Varga Sára szerint sokan elhivatottságból vannak a pályán. De elhivatottságból még befagyasztott árú élelmiszert sem lehet venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik