Belföld

Öt napot töltött a pápai NATO-bázison az orosz szállítógép, amely fűtőanyagot hozott Paksra

A háborús berepülési tilalom ellenére meglehetősen hosszúra nyúlt annak az orosz teherszállító gépnek a magyarországi tartózkodása, amely a múlt héten egyenesen Moszkvából érkezett a pápai katonai repülőtérre.

Az IL-76-os múlt szerdán repült Lengyelország és Szlovákia érintésével Magyarországra. Mint később Szijjártó Péter nyilatkozatából kiderült, a Volga-Dnepr Airlines gépe nukleáris fűtőanyag-szállítmányt hozott a paksi atomerőmű számára.

A hatalmas, négy hajtóműves repülő az elmúlt öt napban a NATO katonai szállítógépeinek otthont adó bázisán tartózkodott, és csak hétfőn kora délután indult újra útnak Moszkva felé.

A repülési engedélyek kiadásáért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium a múlt heti berepüléskor azt közölte, az IL-76-os engedélyei rendben voltak, hiszen a szállítást „az Európai Bizottság tudomásával, az útvonalban érintett uniós tagállamok engedélyével és egyetértésével hajtották végre”.

A 24.hu hétfőn délelőtt ismét az ITM-hez fordult, azt próbáltuk megtudni, hogy miért nyúlt ilyen szokatlanul hosszúra a gép magyarországi tartózkodása, és egyáltalán miért a pápai NATO-bázison szállt le a gép.

Az ITM egyelőre nem reagált levelünkre, de amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik