Belföld

Korábban nukleáris anyagokat szállított Európába a Pápán landoló orosz repülőgép

Igor Ageyenko / Sputnik / Sputnik via AFP
Igor Ageyenko / Sputnik / Sputnik via AFP

Szerdán egy hatalmas orosz teherszállító gép érkezett Magyarországra. Az IL-76-osnak különleges engedélyre volt szüksége a berepülésre, mert a magyar légteret az ukrajnai háború kezdetén az Európai Unió többi országához hasonlóan lezárták az orosz repülők előtt.

Amint a Telex is beszámolt róla, a Volga-Dnepr Airlines IL-76-os repülője Moszkvában szállt fel, majd Lengyelországon és Szlovákián keresztül érkezett meg délben Pápára, ahol a NATO szállítórepülői állomásoznak. A 24.hu megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, hogy az RA-76952-es lajstromjelű gép miért kapott berepülési engedélyt a magyar hatóságoktól, illetve hogy a mostani út összefüggésben van-e a korábbi szlovákiai repülésével. A minisztérium egyelőre nem reagált, de amint megérkezik a válasz.

A Telexnek ugyanakkor az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt írta, „az orosz légifuvarozókra vonatkozó általános tiltás alól szűk körben mentesség adható. A kérdéses repülést az Európai Bizottság tudomásával, az útvonalban érintett uniós tagállamok engedélyével és egyetértésével hajtották végre”.

A sajtóhírek szerint az orosz gép március közepén nukleáris fűtőanyaggal a fedélzetén szállt le Pozsonyban. A szállítmányt a szlovák kormány rendelte meg, hogy biztosítsa az ország két atomerőművének zökkenőmentes működését.

Az Iljusin 76-ost a 1970-es évek óta gyártják, a négy sugárhajtóművel felszerelt gép több mint 40 tonnás terhet is a magasba emelhet.

Igor Ageyenko / Sputnik / Sputnik via AFP A Volga-Dnepr Airlines RA-76952-es lajstromjelű IL-76-os repülője az oroszországi Blagovescsenszk repülőterén 2016. január 21-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik