Belföld

Sok „nyilvánosságtantárgyból” megbukna Orbán

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A MÚOSZ elnöke pontokba szedte, min kellene változtatnia.

Kocsi Ilona elvárásai megfogalmazása előtt felvázolta a jelenlegi helyzetet. Azt írta, a demokrácia jövője attól is függ,

  • milyen minőségű a nyilvánosság,
  • mennyire tényszerű, alapos a tájékoztatás,
  • miként érvényesül az esélyegyenlőség a közmédiában,
  • a hatalom betartja-e a vonatkozó szabályokat.

„Ha bizonyítványt osztanának, sok »nyilvánosságtantárgyból« egyes kerülne a dokumentumba”. A választást alapvetően befolyásolta a közmédia egyoldalú, a tényeket sokszor elferdítő tájékoztatása, a kormányzati túlsúly a médiában, az igazságot gyakran mellőző óriásplakát-tömeg.

A hazugságkampány elfogadhatatlan a demokráciában.

A MÚOSZ elnöke szerint az ötödik Orbán-kormány szakíthat az eddigi gyakorlattal, amit el is vár. Kocsi Ilona szerint ezeken kell változtatnia.

  • Gondoskodjon arról, hogy a Médiahatóság állítsa helyre a médiaszabadság kereteit, az Alaptörvény szellemét és betűjét kövesse működésében. Az Alaptörvény így fogalmaz: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.” A Médiahatóság feladata e törvény betartatása, különösen a közmédiumoknál. Ez ma nem valósul meg. Így ilyen formában értelmetlen e hatóság létezése.
  • Akadályozza meg, hogy a közpénzből finanszírozott közmédia propagandaeszközzé silányítva működjön az adófizetők pénzéből. A közszolgálati intézmények – televízió- és rádiócsatornák, Magyar Távirati Iroda – mintegy 130 milliárd forintnyi állami pénzből leplezetlenül pártpropagandát folytatnak, tájékoztatás helyett sokszor félretájékoztatnak. Demokráciában ez tarthatatlan!
  • Teremtse meg a független közszolgálati hírügynökség garanciáit. A 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról leszögezi, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás célja a „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”. Magyarországon a közpénzből fenntartott Magyar Távirati Iroda nem ezen elvek szerint működik. A társadalom demokratikus működése kerül veszélybe, amikor az MTI elhallgat fontos belpolitikai eseményeket, vagy éppen manipulálja  a híreket, képeket. Ez elfogadhatatlan!
  • Szakítson azzal a gyakorlattal, hogy a kormány közérdekű tájékoztatóiról kizárnak egyes médiumokat. A közérdekű információk a teljes nyilvánosságra tartoznak!
  • Legyenek nyilvánosak, követhetők, ellenőrizhetők a közpénzekből fizetett hirdetések. Ne az állam legyen az egyik legnagyobb hirdető, a mégis szükségszerű ilyen típusú kiadásnál világos elvek, szakmai szempontok határozzák meg a költéseket.

A MÚOSZ elnöke ezek alapján elvárja az új kormánytól, hogy működjön transzparensen, állítsa helyre a demokratikus rendet a tájékoztatásban, tájékozódásban. Mint írta, ez a Magyarország ellen indított jogállamisági mechanizmusban lépés lenne a megegyezés felé, de ennél is fontosabb, hogy ez lenne az egész ország érdeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik