Belföld

Orbánék szűrője miatt sok MTI-hír „elvérzik”

MT I/ Európai Tanács
MT I/ Európai Tanács
A Direkt36 szerint a kormány és szövetségesei számára kínos hírek, témák tiltólistára kerültek.

A portálhoz eljuttatott belső levelezésből, dokumentumokból most az derült ki, hogy az MTI-ben vannak egyeztetésköteles és tiltott témák. Amikor a kormány érdekei miatt nem megy át a szűrőn egy hír, arról házon belül azt mondják, az anyag „elesett”, „elvérzett”.

Az elmúlt években többször cenzúrázták, manipulálták a hírek egy részét, miközben a munkatársakat a szakma szabályaival ellentétes hírek kiadására utasították – írja a Direkt36. Az MTVA ezekre az állításokra nem reagált, a portál korábbi cikkére is csak annyit, hogy a belső levelezés üzleti titok, kiadása miatt bíróságra mennek.

A portál most a belső dokumentumok alapján a szervezet működése mellett arról is ír, hogy az elmúlt években kötelező volt egyeztetni az MTI felső vezetésével a jogállamisági vitákkal, a gyermekvédelmi törvénnyel, a migrációval kapcsolatos hírekről,

tilos volt a külföldi sajtó magyar kormányt bíráló cikkeit szemlézni.

Az MTI-ben hiába írtak több hírt is a gyermekvédelmi törvény 2021-es elfogadása utáni uniós kritikákról, azok nem jelenhettek meg. A belső működést ismerő, névtelenséget kérő források azt mondták, ezek csak úgy kerülhettek be a hírfolyamba, ha reagált rájuk kormánypárti politikus, akinek a nyilatkozatát idézhették.

„Elesett” több, Orbán Viktor külföldi szövetségesei számára kínos hír mellett az is, hogy a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítvány egymillió eurót adott Budapestnek a járvány elleni védekezésre. A dokumentumok szerint a közmédia vezetősége sokáig nem akarta elfogadni Joe Biden győzelmét sem.

A Direkt36 szerint a hírügynökség a politikai pártok megszokott megjelölésén is felsőbb utasításra változtatott. Az MTI átvette a kormányzati kommunikáció jelzőit, 2019 áprilisa óta kerüli a „szélsőjobboldali” megjelölést a Fidesz potenciális szövetségeseinél, miközben idehaza az „ellenzéki”, „ellenzéki összefogás” helyett „baloldalit” kell írni.

A portál előző cikkében egyebek között arról írt, hogy a kormány miként vezette be a Ctrl C + Ctrl V-újságírást, miközben arra is akadt példa, hogy a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan (a képen) meg is írta a megjelentetni kívánt hírt.

Kapcsolódó
Így diktálnak Orbánék az MTI-nek
Még azt is megszabják, hogy mit kérdezzenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik