A következő élő közvetítés része A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

NVI: este kilenc után érkezhetnek az első adatok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Országszerte minden helyszínen véget ért a szavazás, néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást, mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörökben megkezdődött a szavazatösszesítés. Előbb az egyéni választókerületi szavazólapokat számolják össze, majd a pártlistásokat és a népszavazási szavazólapokat.

Azzal számolnak, hogy várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok. Nagy Attila felhívta a figyelmet arra: a vasárnapi adatközlések előzetes eredménynek minősülnek.

Szólt arról is, ahhoz, hogy a szavazást időben le tudják zárni, kellett az átjelentkezéssel kapcsolatos jogalkotói módosítás is, valamint az NVI és a helyi választási irodák együttműködése, ami lehetővé tette, hogy 157 ezer átjelentkezéssel szavazó választópolgár időben le tudja adni szavazatát.

Sem az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörökben, sem a normál szavazókörökben nem alakultak ki olyan sorok, ami miatt ne tudtak volna időben zárni.

Este 7 óra után az NVI munkatársai megkezdték azoknak a levélszavazatoknak a feldolgozását, amelyeknek érvényes volt az azonosító nyilatkozatuk.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik