A következő élő közvetítés része A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Exit poll: a külképviseleteken 77 százalék az ellenzékre szavazott

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Öt nyugati külképviseleten, Bécsben, Berlinben, Brüsszelben, Londonban és Münchenben több mint 2500 szavazó megkérdezésével készített exit poll kutatást a Magyar Demokrácia Alap. A szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésével készült felmérés alapján ezeken a külképviseleteken a választók nagyon nagy többsége, 78 százalék az ellenzéki összefogás listáját támogatta. A Fideszt mindössze 11 százalék támogatta, és a külképviseleti szavazás alapján a Kétfarkú Kutya Párt is parlamenti párt lenne 6 százalékkal. A müncheni külképviseleten a Mi Hazánk támogatottsága is átlépte a parlamenti küszöböt, írja a 444.hu.

A négy évvel ezelőtti bő 58 ezer helyett ezúttal 65 716 ember regisztrált a külképviseleti szavazásra, de ez is csak töredéke a külföldön élő magyarok valós számának, vagyis sokan nem vállalják a szavazással járó kellemetlenségeket. Ezekről és a külföldön élők pártprefenciájáról itt írtunk:

Kapcsolódó
Amíg a külföldön élő magyarok órákat utazhatnak a választásra, más országok rugalmasan kezelik a levélszavazás lehetőségét
Európában a külképviseleti lebonyolítás helyett már inkább a levélszavazást alkalmazzák, hogy segítsék a külföldön élő állampolgárok szavazását. Románia is előttünk jár.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik