Belföld csatatér '22 - csongrád 4. evk

Húsért voks Makón?

Választási csalást kiáltott Makón az ellenzék. Az volt?

„Idegi alapon” van ma a nép, minden sarkon választási csalást kiáltanak az ellenérdekelt felek, amiből aztán szépen kinő, ami ilyenből ki szokott nőni, leginkább a cigányozás; a műfaj koronázatlan királyai most éppen Mi Hazánk néven futnak, nemzetvédő hevükben bármilyen trambulinról képesek a romák halmazát egy az egyben megfeleltetni a bűnözők halmazával.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne pörögne a választási csalás biznisz; kezdve azzal, hogy elvileg egyéni jelöltenként egymillió forint költhető a kampányban, az összesen ugye 106 millió forint, ehhez képest csak a megafonos (roszatomos; részhalmaz) megmondófejek bő ezermilliós Facebook-költésnél járnak, igaz, ezt a költést már a hivatalos kampányidőszak előtt megkezdték.

Az ellenzékkel szimpatizálók az úgynevezett Tiszta szavazás programban jelzik, ha választási visszaélést tapasztalnak (már ha sikerül felhívniuk a központi számot, nekünk nem sikerül, egyre csak foglalt, viszont van e-mail-cím); és kilenc megyében „több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és a TASZ révén pedig két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket”.

A Csongrád-Csanád megyei négyesben kapás volt, idézzük a szervezet közleményét:

A Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt őrszemeink arra lettek figyelmesek, hogy kora reggeltől 2-3 gyanús autó órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek, majd a szavazás után a szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utca 11. címen lévő telekre szállították őket ugyan ezekkel az autókkal. A helyi szavazók elmondása szerint azért ez a telek volt az autók célpontja, mert itt „a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból” nekik. Őrszemeink elmentek a helyiek által említett telekhez, ahol nagy sütés-főzést és jövés-menést láttak az udvaron, de nem engedték be őket, arra hivatkozva, hogy rendezvény nem nyilvános, „magáneseményről” van szó. Mivel a választási törvény szerint nem csupán az tekinthető büntetendő cselekedetnek, ha pénzért vásárolják meg az állampolgárok szavazatait, hanem az is, ha bármilyen anyagi ellenszolgáltatást (például élelmiszert) ajánlanak cserébe, emellett a választójogot érintő jóhiszemű joggyakorlás sérülése is felmerült az eset kapcsán, a szemtanúk úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak a Tulipán utcai szavazókörhöz és feljelentést tesznek.

A bejelentés után a rendőrök a helyszínre siettek, majd a szemtanúkat a helyi választási bizottsághoz irányították, arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni.

A szerző felvétele

Adta magát, hogy a sajtó nevében mi vállaljuk magunkra az „intézkedést”.

A helyszínen persze minden bonyolult.

Kezdődik ott, hogy a Bethlen utca stimmel, de a 11. szám alatt egy asszony lakik számos gyerekével, pár hónapja munka nélkül, segélyből, úgy, hogy az ura kórházban fekszik, és senki nem segít nekik – ez nem csalás, hanem cserbenhagyás, állami, közösségi.

Viszont a páros oldalon, úgy százötven méterrel odébb áll egy kocsma, a Mámor italüzlet. A járvány elsodorta a vendégeket és a bevételt, így a magánzó csapos lehúzta a rolót; aminek egyetlen haszna (a közösségi májvédelmen túl), hogy az épület időnként kibérelhető házibulira.

Ez történt most is: egy leány huszadik szülinapját épp ma, az országgyűlési választás napján ülik meg helyiek.

És mint kertpartikon lenni szokott, szól a zene, bográcsolnak, esznek, isznak, mulatnak a vendégek.

Érkezésünk nem aratott osztatlan tetszést, de aztán előkerült Farkas Tamás, a makói cigány önkormányzat egyik tagja, és vázolta a maguk nézőpontját. Tételmondata így hangzik:

Az ellenzék teljesen hülyének nézi a cigányokat. Összeállt azzal a Jobbikkal, melynek tagjai tíz éve még gárdaegyenruhában vonulgattak a cigánysorokon, halállal fenyegettek bennünket, és a mostani közös listára is föltettek egy karlendítős jobbikost.

Mondjuk Farkas úrnak, hogy a bulizók közül négy-öt emberrel beszéltünk, mind a Fideszre szavazott, sőt egyikük minket is többször egészen közelről felszólított, hogy „legyél te is fideszes, érted?!”. Kérdezzük a kisebbségi képviselőt, hogy ha a Jobbikot megvetik, mit gondolnak a Mi Hazánkról. „Ugyanazt.” Na de a Mi Hazánk pedig, nagyon úgy tűnik, a Fidesz szekerét tolja.

Farkas Tamás megoldása:

Azért kell, hogy minél többen menjenek szavazni a Fideszre, mert azzal emelkedik a részvétel, amivel a mihazánkos szavazatok aránya csökken, és ha elegen megyünk, akkor a Mi Hazánk nem jut be a parlamentbe.

Sikerül beszélnünk azzal a férfival is, akit lefényképeztek az „őrszemek”, amikor a hétszemélyes mikrobuszával romákat szállított szavazni, aztán vissza. Nevét nem vállalja („félek, jönnek a szkínhedek, és kiirtják a családomat”), de azért ő is ad magyarázatot: „Azért jöttem vissza ide, mert itt lakok a kocsmával szembe. És hát hadd vigyem már el a saját autómmal a saját családomat szavazni ebben a havas időben!”

A választási csalás vádját a helyi DK-s, Mucsi Tamás posztolta a Facebook-oldalán.

A kisbuszos úr azt ígéri: holnap azzal kezdi a napját, hogy feljelentést tesz a politikus ellen rágalmazásért, becsületsértésért.

Farkas szerint Mucsi azért „mocskolja” őket, mert senki előtt nem titok, hogy a makói romák Fidesz-pártiak, „de nem azért mert megvettek volna, ugyanis a romákat nem lehet megvenni se krumplival, se pénzzel”.

Ami pedig a húsosztást illeti: még a kisbuszos úr és Farkas Tamás érkezése előtt az egyik vendéglátó azt mondta nekünk: „Osztottunk húst, de nem szavazóknak, hanem a születésnapi vendégeknek.”

Az pedig nem törvénytelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik