Belföld

IDEA Intézet: több tízezren csak a választás napján dönthetik el, kire szavaznak

Az IDEA Intézet 2022. március 22. és március 28. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatta, hogy az előző hónaphoz képest is folytatódott a két nagy politikai tömb éles versenye. Az intézet 2022. március 28-án záródó adatfelvételét követően további felmérést nem készített, ezért a mozgósítás hatását, illetve további esetleges változásokat már nem vizsgálhatta.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a választáson aktívnak tekinthető, de listapreferenciájukat titkolók vagy azzal kapcsolatban bizonytalanok aránya – 70 százalék körüli részvétel esetén – 400-450 ezer fő lehet. Ezek azonban nem alkotnak egységes tömböt, és mindkét oldalnak vannak benne – nem egyforma mértékben, de – tartalékai.

A március 28-án záródó adatfelvételben a bizonytalanok és a titkolózók körében azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy csak a választás napján döntik el kire szavaznak 20% volt. További 5% válaszolt úgy, hogy az utolsó héten, 10% pedig, hogy az utolsó napokban. 33% mondta azt, hogy a végén lehet, hogy mégsem fog elmenni szavazni.

A fenti számok alapján feltételezhető, hogy a hétfő délelőtt záródó kutatás óta a bizonytalanok és a titkolózók egy része döntött már abban a
kérdésben, hogy kire szavaz, ennek irányáról azonban csak jelen idejű kutatások tudnak beszámolni.

Kapcsolódó
Publicus: A biztos szavazók körében 47 százalékon áll a Fidesz és az ellenzék is
Nemrég a Medián sima Fidesz-győzelmet jósolt, más kutatások pedig szoros eredménnyel kalkuláltak, de döntetlent sehol nem mértek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik