Belföld

László Róbert: A levélszavazás legitimitása megkérdőjeleződik

Molnár Edvárd / MTI
Molnár Edvárd / MTI
A szakértő szerint idén a levélszavazók akár két parlamenti helyről is dönthetnek.

A Political Capital választási szakértője a Népszavának azt mondta, az erdélyi ügy végleg alááshatja a levélszavazás intézményébe vetett bizalmat, legitimitása minden eddiginél jobban megkérdőjeleződik. László Róbert szerint már az is sérti a legalapvetőbb választási alapelveket, ha pártaktivisták beavatkoznak abba, hogy a választó megkapja levélcsomagját.

Soha nem tudjuk meg, kik azok, akiknek nem is kézbesítették ki a levélcsomagjukat, mert nem „megfelelő helyre” ikszeltek volna – tette hozzá.

Közjogi értelemben nem sokat lehet tenni. A vajdasági esetben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt végigvitte a jogorvoslati eljárást, de a Kúria csak azt vizsgálta, terheli-e felelősség a Nemzeti Választási Irodát. Megállapította, hogy nem, de azzal nem foglalkozott, hogy magával a rendszerrel vannak fundamentális gondok.

László Róbert felidézte, 2018-ban mintegy 255 ezer érvényes levélszavazat érkezett a határon túlról, akkor nem eredményeztek mandátumot, de 2014-ben az Orbán-kormány a határon túliaknak köszönhette kétharmados többségét. A szakértő idén 300 ezernél is több levélszavazatra számít, ami elvileg akár két parlamenti helyet is jelenthet.

A szemétre vetett szavazatok miatt petíció indult azért, hogy ismételjék meg a levélszavazást. Péntek reggelig már több mint 20 ezren támogatták a kezdeményezést. Előzőleg a Maszol rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, összesen tizenhárom levélszavazat és hatvan boríték volt a Marosvásárhely melletti szeméttelepen, mivel pedig egyik borítékban sem szerepelt azonosító nyilatkozat, így a levélszavazatok érvénytelenek voltak.

Kapcsolódó

Már 184 ezer levélszavazatot adtak le

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező több mint 456 ezer választó közül 184 ezer már leadta levélszavazatát. Az MTI a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adatai alapján azt írta,  46 ezren jelezték, hogy a levélcsomagot valamelyik külképviseleten akarják átvenni.

A 184 ezer leadott levélszavazatból 33 600-at levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 150 ezret külképviseleteken adtak le.
Hétfőtől ellenőrzik a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait.

Az NVI nem teszi közzé, hány azonosító nyilatkozatot ellenőrzött, csak azt, hogy eddig 86 655 érvényes szavazási iratot találtak. Szerbiából több mint 38,5 ezer, Romániából csaknem 18 ezer érvényes szavazási irat érkezett már vissza.

A szavazó a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez eljuttathatja postán (ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve, ekkor a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie. Az amerikai kontinensen figyelembe kell venni, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A válaszborítékot le is lehet adni bármely külképviseleten március 19-étől munkanapokon; a külképviseletek általában 8 óra és 16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség. A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik