Belföld

Vajdasági voksvadászokat figyelmeztetett az NVI

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A „kézbesítők” nem befolyásolhatják a választópolgárokat. Már az EBESZ előtt a vajdasági levélszavazatok ügye.  

Figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazási levélcsomagok kézbesítésének hivatalos rendjéről. Az NVI a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) benyújtott kifogás alapján azt írta, a szerb posta a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélben szavazók szavazási levélcsomagjainak kézbesítésekor nem a postai kézbesítésnél szokásos eljárást alkalmazta.

Az NVI felhívta a magyar szavazási levélcsomagok kézbesítésében résztvevő valamennyi egyetemes postai szolgáltató és „közreműködő partnereik” figyelmét, hogy

a szavazási levélcsomagok kézbesítésekor munkatársaik tartózkodjanak a választópolgárok szabad joggyakorlásának befolyásolásától.

A figyelmeztetésról a Szabad Magyar Szó azt írja, néhány napja a Nemzeti Választási Iroda még nem tudott arról, a levélcsomagokat a Vajdasági Magyar Szövetség „aktivistáiként bemutatkozó”, sokszor a VMSZ közismert tagjaira „megszólalásig hasonlító személyek hordják ki, és „a párthoz közelállónak látszó cégek irodahelyiségeinek látszó irodahelyiségekbe” invitálják szavazni a polgárokat.

A furcsa megfogalmazás hátterében az áll, hogy Pásztor István pártelnök, a Magyar Szó napilapnak adott interjújában – amit a VMSZ hivatalos honlapján is közzétettek – határozottan azt állította, „nem a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat”.

Hogy kiderüljön, kinek a kezdeményezésére, miként, kinek a kezébe kerültek a választási levélcsomagok, a Szabad Magyar Szó közérdekű adatigényléssel fordult a Szerbiai Postához. Mint írták, a válaszból reményeik szerint kiderülhet majd, hogy Pásztor István mikor mondott igazat: amikor március 11-én egy sajtótájékoztatón, arról beszélt, hogy a posta kért külső segítséget, vagy amikor tagadta, hogy a VMSZ aktivisták szállítják házhoz a borítékokat.

Az ügy miatt állampolgári bejelentéssel fordult magyar(országi) polgárok egy csoportja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Csongrád megyével megbízott képviselőjéhez, mivel úgy vélték, „felmerül a választási csalás gyanúja”, amit a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a Kárpát-medencét megrengető botránynak nevezett. 

Pásztor István és a VMSZ felelőtlen cselekedete miatt most még inkább megkérdőjelezhető a választások tisztasága, amire mi az évek során már több alkalommal is figyelmeztettünk. Sajnálatos módon ezzel Pásztorék egy rossz szívességet tettek a Fidesznek és a vajdasági magyarságnak is.

Hiszen a gyakorlatban is bemutatták: nem voltak alaptalanok a közvéleményben megjelent aggályok a választási csalások iránt, és egyben nagy hordó olajat öntöttek arra a gyűlöletlángra, ami a külhoni szavazók felé irányult, megosztást eredményezve magyar és magyar között.

Vagyis, sikerült nekik egyszerre nyakon önteni a Fideszt és a vajdasági magyarságot is a bili melegével. Csak gratulálni tudunk nekik ehhez a kiváló teljesítményhez!

A VMDK felkérte a vajdasági magyarokat, járjanak el a törvények szerint, ne dőljenek be a pártaktivistáknak, szavazzanak a meggyőződésük szerint, a válaszborítékokat személyesen adják fel a postán, vagy vigyék el a szabadkai főkonzulátusra.

Kapcsolódó
Áll a bál a Vajdaságban a levélszavazatok miatt
A Magyar Mozgalom szerint választási csalásra is módot adhat a Fidesz-barát VMSZ akciója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik