Belföld

Feketelistákról szóló pletykák lengik körül a vajdasági szavazást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Már az se mindennapi, hogy a postás helyett aktivista viszi ki a szórólapot, de hogy tudják, ki nem fideszes, az is különleges helyzet.

Választási csalásra hajazó furcsaságok sokszor akadtak az utóbbi években a határon túli magyarok körül, ilyen volt, amikor Kelet-Magyarországon határmenti, amúgy elnéptelenedő falvakba jelentettek be hirtelen sok, amúgy nem helyi lakost. A Szabad Európa most egy vajdasági anomáliáról ír. Egy vajdasági magyar például azt mondta a lapnak, simán bemehet „a szabadkai magyar konzulátusra egy zsák szavazattal, mondván, hogy meghoztam a levélszavazatokat”, senki se fogja megkérdezni, honnan voltak a szavazólapok.

A legfurább anomália az volt, hogy március 11-én kiderült, a Fideszhez közel álló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) fogja kivinni a szavazólapokat a voksolni óhajtó kettős állampolgároknak. Pásztor István VMSZ-elnök az emlegetett márciusi napon egy sajtótájékoztatón jelentette be:

Tudomásunk van arról, hogy a posta külső segítséget fog kérni annak érdekében, hogy időben eljuttassa a kovertákat, a borítékokat a címzettekhez.

Később kiderült, VMSZ-aktivisták erőszakosan próbálják meg rávenni az embereket a szavazásra. Egyes emberek szerint nem is mondták el az aktivisták, kicsodák-micsodák ők, de volt, aki a VMSZ aktivistájaként mutatkozott be. A sok panasz miatt egy héttel nyilatkozata után, március 18-án már tagadta Pásztor, amit mondott. Egy nevét nem vállaló férfi azon filozofált, ha a szavazólapokat nem a szerb posta és nem is a VMSZ emberei viszik ki, akkor felmerül a kérdés: kik ők?

Csernik Árpád, a Magyar Mozgalom szerbiai képviselőjelöltje azt mondta, a Nemzeti Választási Irodának (NVI) meg kellene semmisítenie a vajdasági magyar eredményeket, hiszen a jogszabályok szerint csak az adott ország postája kézbesítheti a szavazólapokat. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt már panasszal élt a gyakorlat ellen, amit az NVI elutasított, így az ügy a Kúriára került.

Kapcsolódó
Vajdasági voksvadászokat figyelmeztetett az NVI
A „kézbesítők” nem befolyásolhatják a választópolgárokat. Már az EBESZ előtt a vajdasági levélszavazatok ügye.

A Szabad Európa több forrása szerint létezik a VMSZ-nél egy feketelista azokról, akik nem Fidesz-szavazók. A Magyar Mozgalom tagjai is így jártak állítólag.

A lap a vajdasági közhangulatról is ír, miszerint a 80 millió eurónyi eddigi magyar állami támogatás, ami a Délvidékre jött, zömmel 20-30 helyi milliomosnál köt ki, az egyszerű emberek keveset érzékelnek ebből. Csernik így fogalmazott:

Ettől az átlag magyar emberek és munkavállalók élete nem lett jobb, ugyanis azt lekövetni, hogy a vajdasági magyaroknak szánt pénzek végül is kinek a zsebébe kerültek, csak tippelni lehet. A munkavállalók a magyar pénzek után is minimálbérért dolgoznak, néhány nagyvállalkozót meg kipárnáztak néhány millió euróval.

Amúgy a cikk szerint a vajdasági szavazók 90 százaléka Fidesz-szavazó, bár a VMSZ-t egy jelentős részük nem kedveli. Mindenesetre a VMSZ kb. 60 ezer szavazatot ígért a Fidesznek, ebből eddig mintegy 3500-át adtak le a voksolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik