Belföld

Hadházy: Farkas Flóriánt teljesen kihagyták a roma önkormányzat milliárdos visszaéléseinek nyomozásából

Hadházy Ákos független képviselő megszerezte az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányos Híd a munka világába programjának nyomozati anyagait: a 800 oldalnyi dokumentum tanúsága szerint a hatóságok az elmúlt hét évben egyszer sem kérdezték ki Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, holott annak idején ő töltötte be a roma szervezet elnöki posztját, és ebben a pozíciójában ő volt az aláírója a program szerződéseinek is.

Megdöbbentünk az iratok áttanulmányozása után, hogy milyen célzottan próbálják Farkas Flórián felelősségének kutatását elkerülni

– mondta Hadházy március 29-i online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő szerint a dokumentumokban található 24 vallomásban még csak rá sem kérdeztek arra, hogy az ORÖ elnöke adott-e valamilyen utasítást az érintetteknek, vagy volt-e köze az ügyhöz.

A Híd a munka világába program ügyében 2015-ben indult nyomozás. Hadházy Ákos feljelentése nyomán költségvetési csalás gyanújával kezdett nyomozni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és megjelent az ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban – akkoriban példátlan módon – elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek a hatalmas brüsszeli pénzeket felemésztő projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal.

Az OLAF kimutatása szerint az Emmi a szerződésbontás előtt összesen 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatban. Tizenegy esetben maga a minisztérium állapított meg a szabálytalanságot. Végül az ORÖ által elszámolásra benyújtott 1,6 milliárd forintot kitevő tételekről kimondták, hogy a „teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”. Ezeknek a visszaéléseknek a nagy részét akkor követték el, amikor a fideszes országgyűlési képviselő volt az ORÖ elnöke.

Hadházy keddi sajtótájékoztatója szerint a 800 oldalnyi kihallgatási anyagból az is kitűnik, hogy a vizsgálatok nem a támogatás milliárdos tételeinek eltűnését firtatják, hanem egy-egy néhány tíz millió forintos részlettel foglalkoznak. A képviselő szerint azok az ügyek sem bukkantak fel a rendőrségi vizsgálatban, amiket az OLAF már korábban kinyomozott. Nem vizsgálták például azokat a kifizetéseket, amelyeket a roma önkormányzat „Farkashoz hű tagjai kaptak”.

Ez a nyomozás egy valamire jó, arra, hogy bemutassa, hogyan próbálja Polt Péter szabotálni a vizsgálatot, és hogy próbálja kimenteni a Fideszhez közeli vezetőket

– közölte Hadházy, hozzátéve, hogy kormányváltás esetén meglesznek az eszközök arra, hogy az ilyen nyomozásokat kiterjesszék, kétharmad esetén pedig arra is, hogy „megnehezítsék Polt Péter számára a fideszesek kimentését” az ilyen és hasonló ügyekből.

Polt Péter korábban egyébként az ügy rendkívüli terjedelmével és bonyolult jogi megítélésével magyarázta a nyomozás elhúzódását. A vizsgálat lezárásának határideje a sokadik meghosszabbítás után jelenleg 2022. június 10.

Megkerestük a Legfőbb Ügyészséget, hogy reagáljanak Hadházy állításaira, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik