Belföld

Karácsony Gergely fogadott rá, hogy Budapesten 18-ból 18 körzetet csont nélkül behúz az ellenzék

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Azt is megtippelte, hány egyéni körzetet nyer országosan az ellenzék.

Karácsony Gergely az Azonnalinak egykori politikai elemzőként azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény lesz a választáson, az

ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja.

Szerinte a Fidesz 2018-as kétharmados parlamenti többségét olyan tényezők alapozták meg, amelyek mára megszűntek. A kampány a  Fidesznek kedvez inkább, a választást eldöntő fundamentumok viszont az ellenzéknek.

Egy ellenzéki összefogással szemben Fidesz már 2018-ban is valószínűleg kikapott volna. (…) Most megvan az összefogás, kérdés, megvan-e a 2018-ban még meglévő társadalmi többség. Ezt persze nem tudhatjuk pontosan, de szerintem semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban.

Szerinte a közvélemény-kutatásoknál jobban lehet következtetni a korábbi eredmények elemzéséből egy adott választás kimenetelére.

2002 óta a felmérések átlaga nagyon jelentősen felülméri a Fidesz támogatottságát.

A gazdasági hangulat javulóban, de fényévekre van a 2018-astól, a Fidesz sokkal rosszabb helyzetben van, miközben az ellenzék mozgósítási képessége 2022-ben leírhatatlanul jobb lett, és most minden választókerületben lesz ellenzéki szavazatszámláló.

Arra még fogadott is, hogy a főváros teljesen az ellenzéké lesz.

Ők is tudják, hogy itt nekünk 18/18. Én már fogadtam is egy közismert barátommal, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzzuk.

Van, ahol bonyolultabb a képlet, de Karácsony Gergely szerint az látszik, hogy „Hunnia” egyre inkább a Fidesz felé húz, „Pannónia” viszont az ellenzék felé, az ország polgáribb régióiban az ellenzék meglepően jól fog szerepelni, a Fidesz ott javít, ahol az ellenzéknek eleve kevés esélye volt a győzelemre.

A főpolgármester kizártnak tartja, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék. 40 másikban abszolút a Fidesz az esélyes, a maradék 26 körzet nagy része inkább az ellenzék felé dől, van egy listája, amelyen 57 nyerhető körzet szerepel, de elemző énje szerint eljuthatnak 65-ig is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik