Belföld csatatér '22 - baz 6. evk

Tiszaújvárosi jegyző: az lett volna jogszerűtlen, ha eljárás indul Jézsó ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Kormányközeli lapok a hétvégén össztüzet nyitottak Koncz Zsófia kihívójára, a borsodi hatos választókörzet ellenzéki jelöltjére; szerintük egy hét évvel ezelőtti adótartozás miatt jogszerűtlenül töltötte be a képviselői tisztségét Tiszaújvárosban. Jézsó Gábor butaságnak minősítette a vádat. Megkérdeztük a tiszaújvárosi jegyzőt, hogy mi történt valójában.

Mint arról tegnapi cikkünkben beszámoltunk, a Mandiner és más kormányközeli újságok Jézsó Gábornak, a borsodi hatos számú egyéni választókörzet ellenzéki jelöltjének múltjából egy hét évvel ezelőtti adótartozást ástak elő, azt állítva, hogy emiatt nem lehetett volna jogszerűen tagja a tiszaújvárosi önkormányzat képviselőtestületének.

Jézsót 2014-ben választották meg, akkori vagyonnyilatkozatában szerepelt egy több mint 2 millió forint adótartozás. Emiatt később nem volt benne a köztartozásmentes adózók nyilvántartásában (koma). A Mandiner szerint minden képviselőnek szerepelnie kell ebben a nyilvántartásban, „Jézsó viszont 2014 novemberétől egészen 2015 májusáig biztosan nem volt benne”.

A lap azt írja, 2014-ben felfüggesztették, majd 2015-ben törölték Jézsó adószámát, 2014 novemberétől pedig adóvégrehajtást kezdtek vele szemben. Ezért  a Mandiner szerint úgynevezett méltatlansági eljárást kellett volna Jézsóval szemben indítani, és akár megfosztani a mandátumától.

Jézsó megkeresésünkre elismerte, hogy abban az időben problémát okozott neki az adó befizetése, és hozzátette: ezért részletfizetési lehetőséget kért az adóhatóságtól. Kérdést küldtünk Juhos Szabolcsnak, Tiszaújváros jegyzőjének is; azt tudakoltuk, ha a törvény valóban arról rendelkezik, hogy köztartozás-mentességet kell igazolni a képviselőknek, akkor nem kellett volna-e valóban megindítani Jézsóval szemben az eljárást, illetve történt-e bármilyen adminisztrációs hiányosság a képviselő részéről.

Kapcsolódó
A Mandiner szerint jogszerűtlenül volt önkormányzati képviselő Jézsó Gábor, aki ezt butaságnak tartja, és a hatóságokhoz fordul
A kormánypárti sajtó egy hét évvel ezelőtti ügyet ásott elő, hogy az ellenzéki jelöltnek adótartozása volt. Jézsó Gábor állítja, nem történt semmi jogszerűtlen.

A jegyző szerint a cikkekben tényszerűen közölt állítás, miszerint Jézsó Gábor – azért, mert nem tudta igazolni, hogy nincs köztartozása – nem is lehetett volna önkormányzati képviselő, nem helytálló. Az önkormányzati törvény ugyanis arról rendelkezik, hogy méltatlanság miatt a képviselő-testület megszünteti annak a képviselőnek a megbízatását, akinek az állammal, önkormányzattal szemben a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül – részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően – nem rendezi.

Ugyanez a jogszabály írja elő, hogy ha az adóhatóság szerint a képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, törli a nevét az adatbázisból, és erről írásban értesíti a képviselőtestületet és a kormányhivatalt.

Juhos Szabolcs közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem küldött ilyen értesítést.

A rendelkezésemre álló információk és iratok alapján ennek oka az lehet, hogy a képviselő részletfizetési kedvezményben részesült, melynek rendben eleget tett, vagyis a fennálló köztartozásának rendezése mindvégig folyamatban volt és végül rendeződött. Ebből következően méltatlansági eljárás lefolytatásának nem volt helye, vagyis Jézsó Gábor képviselői státusza mindvégig jogszerű volt

– közölte lapunkkal a jegyző. Jézsó az ügy állásáról időben adott tájékoztatást, tehát adminisztrációs hiba nem történt. A jegyző hozzátette: a hivatal rendszeresen ellenőrzi a köztartozói adatbázist. „Álláspontom szerint az lett volna jogszerűtlen, ha egy ilyen eljárás megindul a képviselővel szemben” – tette hozzá Juhos Szabolcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik